Durva rendőri túlkapás az M1-esen? - Civilnek látszó autóval csaptak le

A rendőrség tavasz óta hatósági jelleggel nem ellátott, vagyis civilnek látszó autókkal is vadászik a szabálytalankodókra. Az akciósorozat célja egyértelmű: legyen kevesebb szabálysértés és baleset a magyar utakon. Azonban rengeteg autós számára provokatív nyomulásnak tűnnek ezek az intézkedések - számolt be a totalcar.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. szeptember 3. hétfő, 19:48
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az autósok beszámolói szerint a főként Audi A3-asokat, ritkábban B-Mercedeseket vezető rendőrök mintha nem vennék teljesen komolyan a KRESZ-t. A jelöletlen autóból vadászgató rendőrök túl közel merészkednek az előttük haladóhoz, néha centiméterekről követik azt és rengetegszer villognak, majd csak a valódi akció perceiben kapcsolják fel a kék villogókat és a szirénát.

A portál egyik olvasója Norbert szeptember 1-én, a reggeli órákban az M1-es autópályán autózott Budapest felé, amikor hirtelen felbukkant mögötte egy fehér Audi, majd szorosan követni kezdte és többször rá is villogott a fénykürtjével. Norbert állítja, hogy mivel mindkét sáv telített volt a Tata-Tatabánya szakaszon, és a belsőben öt autó vonatozott 80-90 kilométeres tempóban, nem tudott tovább gyorsítani. Lehúzódni szintén nem volt módja, mert a szélső sávban kamionsor alakult ki és nem akart bevágni a 8-10 méteres hézagokba.

Amikor végül elhaladt a kamionsor mellett, Norbert lehúzódott a szélső sávba és mögé érkezett meg az Audi is, amelyről akkorra megállapította, hogy rendőrök utaztak benne. Egy kamiont akartak kiszedni, ezért siettek ennyire, és mivel ugyanazon a lehajtón kísérték le végül, ahol Norbert lehajtott, olvasónk úgy döntött, személyesen kérdezi meg, hogy mi szükség volt ezekre a heves és veszélyes manőverekre.

Norbert szerint Európában máshol is használnak nem rendőrautó kinézetű autókat a hatóságok, de például Németországban mindig a forgalom ritmusának megfelelően, provokáció és veszélyeztetés nélkül intézik az ilyesmit. Íme a közte és a rendőrök közt lezajlott beszélgetésről készült látványmentes videó:


Így reagált a rendőség

A hatóság totalcar.hu-nak adott válaszából kiderül, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei 2018. szeptember 1-jén az M1-es autópályán teljesítettek szolgálatot. A rendőrök egy szabálytalanul előző kamion követésébe kezdtek a belső forgalmi sávban, eközben a felvételt készítő férfi előttük haladt, de a külső forgalmi sávban haladó járművek előzését nem kezdte meg. A személygépkocsi vezetője nem tett eleget jobbra tartási kötelezettségének, ezért a rendőrök - hogy a szabálysértő kamionsofőrt intézkedés alá tudják vonni - két alkalommal fényjelzést adtak az előttük haladó járműnek. A személygépkocsi vezetőjével szemben rendőri intézkedés nem történt.

A rendőrség határozottan cáfolja azokat az időnként szárnyra kapó álhíreket, amelyek szerint a rendőrök jogsértésbe hajszolják az egyébként szabályosan közlekedőket. A közúti ellenőrzésekkel a rendőrség célja a balesetveszélyes jogsértések visszaszorítása; a jelöletlen gépkocsikkal a másokra veszélyt jelentő járművezetőket szűrik ki a forgalomból - ahogyan az a fenti esetben is történt a szabálytalanul előző kamion esetében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

henker, 2018.09.04 15:27

Na meg még annyit antitroll, hogy a magyar bunkóinak következö fajtái vannak:

- mögötted van több 100 méterrel de már villogtat (10%)
- mögötted van több 100 méterrel, látja hogy elözöl, erre direkt belegyorsít a barma 150-re (85%)
- mögötted van, rád hajt, felgyorsulsz 140-re, majd amint tudsz besorolsz a külsöbe, amint ott vagy, ö is visszavesz 130-ra, aztán ott lúzerkedik melletted vagy elötted. (5%)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2018.09.04 15:21

Figyelj antitroll: jó lenne ha nem fantáziálnál magadnak történeteket rólam, amit aztán saját magadban megbélsz, hogy milyen hülye is a másik, bezzeg te milyen frankó vagy.

A féklámpázázásról volt szó, ez pedig a legjobb módszer. A bunkója nyilván nem tudja mi az a követési távolság meg mire van kitalálva, itt az ideje hogy megtanulja meg hogy alkalmazza. Hova a jó édes anyjába rohan azért a fél perc megspórolásáért???

A helyzet az, hogy a bunkói ebböl sportot csinálnak, amiröl le kell szoktatni öket. Amúgyis a hátulról belehajtás egy szabályosan közlekedö jármübe a belehajtót teszi felelössé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csel, 2018.09.04 13:53

Ha valaki rám esik, és "jelez", miközben NEM tudok semerre elmenni előle, komótosan nyomni kezdem az ablakmosót (Aus Deutschland mit Liebe.). Ajánlom mindenkinek. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.09.04 12:19

@henker:
A féklámpa villantás nem jó ötlet.
Nagyon nem.
Ha ő szabálytalan, még úgy is, hogy Te veszélyeztetőnek ítéled meg, AKKOR SEM szabálytalankodhatsz. Az indokolatlan féklámpázás, fékezés a már meglévő veszélyhelyzetet növeli, azaz ha valami miatt bekövetkezik egy baleset, Te is részévé válsz.
Gondolom nem Te vagy az, aki bemegy egy láthatóan gyorshajtó elé előzés céljából, mert "én úgyis megengedett sebességgel megyek"... Menjen ha nagyon mennie kell! Én leveszem a gázról a lábam (lekapcsolom a tempomatot) és amikor mellettem van, már vissza is gyorsítok, aztán bemegyek mögé. Ennyi, nem törött derékba az önérzetem, minimális pár másodperces időveszteséget szenvedtem.
Nem vagy(unk) önkéntes rendőrök.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2018.09.04 12:07

Ki az a hülye, aki ha rávillantanak meg ráhajtanak hátulról, rögtön kapkodni kezd, hogy elhúzzon?? Ezzel a saját életét veszélyezteti! Én úgy oldom meg ezeket a bunkó idiótákat, hogy villoghat, meg rám tolathat, már nyomom is meg fék pedált (csak anynira hogy felvillanjon), aztán az idióta már pattan le rólam. Persze amikor vette a lapot, hogy át lett vágva, újra rányomja magát, de hát bunkókám, az a helyzet, hogy ha 130-cal vagy 135-el elözök, akkor neked kuss van mindaddig, amíg be nem fejezem. Majd hülye lennék az ostoba bunkó agyadhoz alkalmazkodni, hogy aztán nekem legyen bajom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html