Rászállt az autósokra a rendőrség - a pénztárcánk bánta

Tavaly csaknem megduplázódtak a közúti bírságbevételek az egy évvel korábbihoz képest - írja a G7. Nehéz azonban növekedő tendenciáról beszélni, 2015-ben ugyanis még magasabb volt, ráadásul akkor még a köznyelvben szupertaffipaxnak nevezett Véda sebességmérők sem működtek.
Szász Péter, 2018. július 13. péntek, 08:58
Fotó: Napi.hu

Tavaly 2,7 milliárd forint bírságot fizettek be az autósok, a rendőrség közel 84 ezer csekket küldött ki. Ez közel duplája a 2016-os 1,4 milliárdnak, de kevesebb, mint a 2015-ös 2,9 milliárd - olvasható a portálon.

Egy átlagos gyorshajtásért 32 ezer forintot kellett fizetni tavaly. A legkisebb bírságtétel 30 ezer forint, amelyet 100 klométer per órás sebességhatár alatt 15-25, afelett 20-35 kilométeres túllépésnél kell fizetni. Így nem nehéz kiszámolni, hogy a legtöbb autóst ebben a tartományban kapták el.

A 2017-es növekedés több okra vezethető vissza. Ez volt az első teljes év, mikor a Véda működött (2016 második negyedévében élesítették), de az is lehet, hogy a rendőrség módszerei lettek hatékonyabbak. Emellett persze több az autó is.

A G7 felidézi, hogy Magyarország elég rosszul áll a közlekedési balesetben elhunytak számában. Ezt az értéket általában 1 millió lakosra szokták nézni, és csak a balkáni, balti országok, illetve Lengyelország állnak rosszabbul nálunk.

Olvassa el korábbi cikkünket arról, hogy milyen furcsaságok vannak a szupertaffipaxok körül.

A kép forrása: Stock-snap.

HOZZÁSZÓLÁSOK