Rengeteg számlát zároltak

Csaknem 422 ezer ember, a nyilatkozattételre kötelezett pénztártagok nagyjából húsz százaléka nem azonosította magát a kiszabott határidőig az önkéntes nyugdíj-, egészség-, illetve önsegélyező pénztáránál, így a pénzmosás megakadályozását célzó törvény értelmében számlájukat zárolták - írta a Magyar Nemzet.
Napi.hu, 2015. február 2. hétfő, 08:15
Fotó: Napi.hu

A zárolás a gyakorlatban annyit jelent, hogy ameddig személyes irataival nem jelentkezik az ügyfél a pénztáránál, addig nem indíthat utalást számlájáról, az ott összegyűlt összeg azonban megmarad, s akár kamatozik is. Ha valaki elmulasztotta a január elsejei azonosítást, nem kell kétségbe esnie, mert a határidő nem jogvesztő, később bármikor megteheti azt.

A Magyar Nemzet az írta: a jegybank harmadik negyedéves adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai voltak a "leglustábbak", 338 ezren felejtettek el megjelenni pénztáruknál. Részükről még érthető is a késlekedés, hiszen olyan a szabályozás, hogy sokan észre sem veszik a zárolást. Talán a napi használat miatt vannak sokkal kevesebben a feledékeny egészségpénztártagok: szeptember végéig a teljes taglétszámnak alig 8,2 százaléka, 84 ezer tag nem azonosította magát. A legkevesebb feledékeny pénztártag az önsegélyező pénztáraknál van, mindössze 139-en nem keresték fel a pénztárukat. Igaz, arányaiban ez az összes tagnak több mint a tizenhárom százaléka.

Azt, hogy az év utolsó negyedében pontosan hányan fáradtak be pénztárukhoz, s azonosították magukat, egyelőre nem tudni, mert az azonosítás adatai csak később jutnak el a jegybankba - mondta a lapnak Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője. Az év utolsó negyedében intenzíven folyt az átvilágítás, így lehetséges, hogy ma már nagyságrenddel kevesebb számlát nem tudnak használni tulajdonosai.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.02.02 13:03

Nem tudom miért jó ez.Mikor nyitottam,az irataim alapján történt a kitöltés.Magyarul be kellett adni,ott az ügyintéző kitöltötte a nekik kellő hivatalos papírt.
Gondolom,a terroristák,postarablók,és offsorlovagok nem itt tartják a pénzüket.Akkor ez mire jó???
Lesz egy határidő és ha még akkor se lesz újra nevesítve,az állam elviszi,és jó napot!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rohadtnarancs, 2015.02.02 12:41

Kell a névsor,hogy letudják nyúlni a megtakarításokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html