Részecskegyorsítóra pályázik Debrecen

Debrecent javasolja első helyen az Európai Unió egyik legnagyobb tervezett kutatás-fejlesztési berendezésének számító Európai Neutronkutató Központ (ESS) hazai helyszínének a nemzetközi bíráló bizottság - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter
NAPI Online, 2007. december 2. vasárnap, 21:18
Fotó:

A bizottság Székesfehérvárt tartalék helyszínként jelölte meg - jelentette az MTI. A javaslat alapján a kormány dönt. Kóka rámutatott: Magyarország, ellentétben más államokkal, amelyek energia- és nyersanyagexportjuk révén "mesés jövedelmekre" tesznek szert, természeti kincsek híján leginkább a tudást tudja eladni.

 Kifejtette, hogy a világon jelenleg két ilyen központ van - az Egyesült Államokban, valamint Japánban. A harmadikat az Európai Unió tervezi létrehozni. Jelenleg három állam - Svédország, Spanyolország, valamint Magyarország van versenyben. A létesítményt az az ország hozhatja létre, amelyik elsőként szervezi a központ megépítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges nemzetközi konzorciumot.

Az ESS-projekttel kapcsolatban a miniszter kiemelte, hogy ilyen lehetőség legfeljebb ötven évenként ha egyszer adódik, s megvalósulása "a világ tudományos térképére" helyezné Magyarországot.

Kóka János ismertetése szerint a projekt nemcsak az ország tudományos presztízse miatt, hanem gazdasági szempontból is jelentős. Közvetlenül 500-600 munkahelyet teremt, de ennél lényegesen több munkahely létesül a kapcsolódó infrastrukturális beruházások révén. A legfőbb azonban, hogy a magyar kutatók a Neutronkutató Központ kapacitásának csupán 2-3 százalékát használják majd ki, a fennmaradó 97-98 százalékot pedig értékesítik. Kóka János hangsúlyozta, az ESS-projekt élvezi a hazai gazdaság, tudomány és politika támogatását, a kormány és az ellenzék egyaránt szeretné a megvalósítását.
Az Index úgy értesült, hogy a beruházás nagyjából egymilliárd euróba - 250 milliárd forintba - kerülne, de ennek az összegnek csak egy része terhelné az ország költségvetését, több más érdeklődő ország és cég is beszállna a finanszírozásba.

HOZZÁSZÓLÁSOK