Rogán: A magyar gazdaságpolitika jól teljesített az elmúlt két évben

A magyar gazdaságpolitika jól teljesített az elmúlt két évben, meg tudta védeni a munkahelyeket, és a következő két évben is ez lesz a legfontosabb feladata Rogán Antal szerint. A Fidesz országgyűlési frakcióvezetője a "Tranzit - Fesztivál a határon" rendezvénysorozat keretében megtartott fórumon szombaton Kőszegen beszélt erről.
Inforádió, 2012. augusztus 25. szombat, 16:04
Fotó: Napi.hu

Azt mondta: a pénzügyi válság kellős közepén, minden nehéz körülmény ellenére javult a foglalkoztatottság az elmúlt két évben. Az elkövetkezendő időszakban a munkahelyek védelmére kell a legnagyobb energiát fordítani, mert az európai gazdasági környezet nem javul, hanem inkább romlik. A kormánynak erre hosszú távú eszközrendszere van - hangsúlyozta, példaként említve az új munka törvénykönyvét, megjegyezve, hogy néhány évre szükség van ahhoz, hogy a hatását kifejtse.

Rogán Antal szerint az egyik legfontosabb feladat a munkahelyek védelmét szolgáló konkrét gazdaságpolitikai akcióterv megvalósítása, ezzel szeptembertől a parlamentnek foglalkoznia kell.

A Fidesz-frakció munkahelyeket védő akciótervében kiemelten azokat a foglalkoztatási csoportokat célozza meg, amelyeknél a legnagyobb az elmaradás a foglalkoztatottságban - mutatott rá. Ilyen csoport - folytatta - a képesítés nélküli fizikai dolgozóké, akiknek nagy részét feketén, vagy egyáltalán nem foglalkoztatják. Nagy az elmaradás a nőknél is, de a program kitér a szülésről visszatérő nők helyzetére is. A fiatalok foglalkoztatásánál 2013. január elsejétől jelentős kedvezmény lép életbe. Védelemben fogják részesíteni az 55 éven felülieket, ebben az életkorban nem a foglalkoztatás növelése a legfőbb cél, hanem a munkahelyek megtartása - sorolta.

Csaba László közgazdász kiemelte: nagy a bizonytalanság a gazdasági környezet alakulásával, a pénzügyi fejleményekkel kapcsolatban.

A legnehezebb a foglalkoztatás a családi és az egyéni vállalkozásoknál. A kis- és középvállalkozások kétharmadának ugyanis nagyon alacsony a termelékenysége. A vállalkozások fele azért küzd, hogy a költségeit fedezni tudja, és ne segélyből kelljen megélnie - fűzte hozzá a közgazdász, egyetemi tanár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2012.08.26 21:07

@megalodon: Azert Shanghai, Shenzen, HongKong egeszen mas tema mint videk. ELobbiekben inkabb uzletemberek vannak, gazdagabb reteg, utibbi pedig a gyarak es szegenyebbek elohelye. Orulne az atlag kinai ha az atlag Shanghai -i bert kapna. Nagyon nagy kulonbsegek vannak fizetesben es arakban is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.08.26 18:46

@megalodon:

"nomeg a kínai életszinvonal... "

csak ki ne derüljön, hogy már alatta vagyunk:

http://www.expatistan.com/cost-of-living/comparison/budapest/shanghai

"Cost of living in Shanghai (China) is 32% more expensive than in Budapest (Hungary)"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.08.26 18:41

@megalodon:

" és ki kell bottal verni a munkaerő piacra a nem dolgozó réteget (segélyek megvonása stb..) "

Ez csak akkor működik, ha van hova "kikergetni" őket, jelenleg azonban nincsenek munkahelyek, nincs befektető, így az egész társadalmi szempontból értelmetlen, csak arra jó, hogy a "még dolgozó" réteget is hátrányos helyzetbe hozza azzal, hogy elárasztja a munkaerőpiacot jelentős túlkínálattal, vagyis mesterségesen letöri az amúgy is alacsony munkabéreket.

Így tovább esik a fogyasztás kisebb-nagyobb hullámokban, tovább szűkül a belföldi piac, több hazai piacra termelő/szolgáltató cég megy tönkre, még több lesz a munkanélküli.

Ehhez párosítva a mesterségesen gyorsuló inflációt, és különféle kisadósereget, sarcokat, biztos receptnek tűnik a polgárháborúhoz vezető út első alapköveinek lerakásához...

Ugyanis a magyar bér vásárlóereje már így is nagyon alacsony, ha a megélhetéshez szükséges szint alá megy be jelentős számú társadalmi osztályok esetén, akkor a folyamat már visszafordíthatatlanná válik, és nem ússzuk meg polgárháború nélkül.

U.I:

"(befektetők ugyebár hanyat homlok elmenekültek.. )"

Hát az biztos, hogy nem a tranzakciós adótól csábulnak majd vissza.

-------------
"le kell vinni a munkát terhelő adókat"
ez önmagában kevés, ha nincs megrendelés, nincs munka, akkor nincs miért több embert foglalkoztatni. Pusztán csak azért nem fog senki plusz egy embert felvenni, mert olcsó, ha egyébként a munkamennyiség nem indokolja a plusz létszámot. A zsebben maradó profitnak persze örül, de ez így csak szimpla tőkefelhalmozás semmi több.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.08.26 17:27

Jól teljesítéshez egyetlen adat:
A 15-64 évesek 37,4% inaktív a munkaerőpiacon.
Három felkiáltójel is kevés lenne a végére.
Az alul iskolázottak ráadásul 0 % aktivitással vesznek részt a munkaerő piacon történő elhelyezkedésben.
Ez egyetlen módon lehet megváltoztatni.
Megvonni a segélyeket.
...
A baloldal most is náci és egyéb hazug jelzőkkel illetik a segélycsökkentést hozó intézkedéseket.
Ilyenkor kellene a három felkiáltójeles adatot a pofájukba vágni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2012.08.26 17:17

@juliann: Afrikával aligha kell versenyeznünk, hol látsz Te ott fejlett gyáripartb stb.... Ázsia és pl.Ukrajna,Románia a versenytárunk, nopersze a Lengyelek és a Szlovákok után ahova viszont folyamatosan áramlik a tőke...egyébiránt Kína nem is olyan olcsó a Sanghaji minimálbér 100.000 Ft táján mocorog és folyamatosan emelkedik évek óta... Vagyis Orbánék jól látják .. le kell vinni a munkát terhelő adókat és ki kell bottal verni a munkaerő piacra a nem dolgozó réteget (segélyek megvonása stb..) viszont a befektetők megjelenése várat magára vagyis a következő választások után lesz valami az új munkahelyekből (befektetők ugyebár hanyat homlok elmenekültek.. )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html