Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek el kell gondolkodnia azon, hogy Kovács Kálmánt tartja-e a legalkalmasabbnak az informatikai miniszteri posztra, miután az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése szerint a "kakaóbiztos számítógépek" ár-érték aránytalansága csak a jéghegy csúcsa, a tárca pazarló és felelőtlen gazdálkodást folytatott az elmúlt három évben - mondta Rogán Antal (Fidesz) országgyűlési képviselő vasárnap az MTI-nek.

A politikus sajtótájékoztatóján az ÁSZ-jelentésből idézve kitért arra, hogy a tárca 3,2 milliárd forintot költött el a miniszter "kénye-kedvére", pályázat nélkül, egyedi döntéssel.

Mint arról a NAPI Online korábban beszámolt, az Állami Számvevőszék jelentése megállapította: egyszerre pazarló és indokolatlanul megszorító az Informatikai- és Hírközlési Minisztérium gazdálkodása. A jelentés szerint Kovács Kálmán informatikai miniszter egyedi jogkörben mintegy 3,2 milliárd pályázati pénzt ítélt oda, a milliárdokba kerülő Jövő Háza program túlságosan drága, indokolatlanul költöttek el 181 milliót külső tanácsadókra, és persze visszatérő sláger a darabonként 1 millió forintos "kakaóbiztos" óvodai számítógépek ügye is. A legsúlyosabb megállapítás azonban, hogy a Magyar Információs Társadalom Stratégia finanszírozását nem illesztették bele a költségvetésbe, ezért a program célja és végrehajtása veszélybe került.