Romlik a hangulat az eurózónás szolgáltató szektorban

Áprilisban a szolgáltató szektor beszerzési menedzser indexének értéke 57,2 pontról 56,9 pontra csökkent az eurózónában - jelentette a Markit. A feldolgozóiparban viszont enyhe javulást láthatunk: 57,5 pontról 57,7 pontra emelkedett az index értéke.
portfolio.hu, 2011. április 19. kedd, 10:59
Fotó:

Az áprilsi adatok szerint áprilisban minden eddiginél gyorsabban bővült a foglalkoztatottság, ám ez csak az összkép, nem igaz mindez a régió egészére. A német és a francia gazdaság továbbra is jól teljesít, a periférián viszont egyre nagyobbak a gomdok.

Chris Williamson, a Markit vezető elemzője szerint a kedvező munkaerőpiaci fejleményeknek hamarosan érezhetők lesznek a hatásai, kérdés azonban, hogy mennyi, hiszen az inflációs nyomás erősödése miatt fennáll a kockázata annak, hogy a javuló munkaerőpiaci feltételek ellenére nem nő a fogyasztási hajlandóság.

A feldolgozóiparral ellentétben a szolgáltató szektorban romlott a hangulat: a múlt havi, négyéves csúcsot jelentő 57,2 pontról 56,9 pontra csökkent a főindex értéke. (Az index egyébként húszadik hónapja tartózkodik az 50 pontos érték fölött, ami azt jelenti, hogy a válaszadók között többségben vannak az optimisták.)

HOZZÁSZÓLÁSOK