Romlik a helyzet - már a munkaadóknál is betelt a pohár

A magyar gazdaság napról napra nehezebb helyzetbe kerül a munkaerőhiány miatt: jelenleg is sok tízezer betöltetlen álláshely van Magyarországon, amelyek harmada szakmunkás állás - állapították meg az MGYOSZ szerdai rendezvényén. Országos eseménysorozatot szerveznek ősszel, hogy meghallgassák a jelenlegi szakképzési rendszer problémáit és az összes érintett bevonásával közös megoldásokat találjanak.
K. Kiss Gergely, 2017. május 31. szerda, 11:25
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt évtizedben a szakmunkák feladatkörei jelentősen megváltoztak, ezek sok esetben már nem csak fizikai feladatok elvégzését jelentik, hanem speciális képzettséggel rendelkező szakembereket igényelnek - hívta fel a figyelmet Gablini Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége MGYOSZ alelnöke, a Gablini csoport tulajdonosa az MGYOSZ szerdai rendezvényén.

Napjainkban már a tartós munkaerőhiány okoz komoly problémát, gátolva a gazdaság fejlődését. Mindezt csak átfogó intézkedésekkel tudjuk mérsékelni. Emiatt indítjuk el azt az eseménysorozatunkat, mely során ellátogatunk minden megyébe, és egyeztetünk az érintettekkel - munkaadókkal, munkavállalókkal, önkormányzati képviselőkkel és a szakképzéssel foglalkozó intézmények vezetőivel egyaránt. A rendezvénysorozat szeptemberben indul, és a szervezet célja az, hogy pár hónap alatt minden megyében megtörténjen az egyeztetés. A sorozat végén az eredményeket, tanulságokat, javaslatokat egy kiadványban összegzik.

Az MGYOSZ egyúttal párbeszédet kezdeményezett a szakképzésben résztvevő fiatalokkal. A szövetség Magyarósi Csaba Youtube-vlogger közreműködésével felhívást tett közzé, amelyben a szakképzésben résztvevő diákokat arra kéri, osszák meg tapasztalataikat a szövetséggel. A videót az elmúlt egy hétben több mint 50 ezren tekintették meg, a felhívásra érkezett hozzászólások száma meghaladta az ötszázat.

Szinte minden téren romlott a helyzet

Miközben a munkaerőhiány évről évre nő, a szakképzésben számos adat tanúskodik a létszám visszaeséséről. Így például a 2014-2015-ös tanévben a szakiskolák nappali rendszerű képzéseire 14,3 százalékkal kevesebben jártak, mint egy évvel korábban; 2015-ben 48 ezren tettek sikeres szakmai vizsgát, ez 13,5 százalékkal kevesebb a 2014-esnél.

Tavaly az általános iskolai oktatásban 745 ezren - az előző évinél 3 ezer fővel kevesebben - vettek részt. A középfokú iskolák nappali rendszerű képzéseire járók száma egy év alatt 5,2 százalékkal, 446 ezerre csökkent. A szakiskolákban 14,3, a szakközépiskolákban 4,7 százalékkal kevesebb a tanulók száma, a gimnáziumokban viszont gyakorlatilag nem változott. A 2015-2016-os tanévben a felsőoktatási intézményekben 210 ezren tanultak, 7 ezer fővel kevesebben, mint az előző tanévben.

Az általános iskolai felnőttoktatásban a 2014-2015-ös tanévhez képest 255 fővel kevesebben, 2,3 ezren tanultak a 2015-2016-os szemeszterben. A nem nappali rendszerű középfokú képzésekre járók száma az előző tanévihez viszonyítva 5,6 százalékkal, 72 ezer főre csökkent. 2015-ben a nappali és felnőttoktatásban 72 ezren tettek sikeres érettségi vizsgát, 4900 fővel kevesebben, mint egy évvel korábban. A sikeres szakmai vizsgázók száma 48 ezer fő volt, ami 13,5 százalékos visszaesés 2014-hez képest.

Lassan mindenkit sújt a dolgozóhiány

Újabb és újabb területeket ér el a munkaerőhiány. Míg pár évvel ezelőtt jól körülhatárolható volt, hogy mely területek érintettek, ma már általánosabb a probléma: nemcsak orvosok vagy programozók vannak kevesen, a piacképes tudással rendelkező szakmunkásokból is több tízezer hiányzik ma már - állapította meg Wimmer István, az MGYOSZ főtitkára

A demográfiai korfa alakulása miatt a munkaerőpiacra belépő új generációk sokkal kisebb létszámúak, mint az onnan kilépők. A munkavállalási célú elvándorlás gyorsul, a külföldön dolgozó magyarok létszáma több százezerre tehető. A külföldi munkavállalás erőteljesebben érinti a szakképzett és az egyetemi végzettséggel rendelkezőket.

Eközben a gazdaság elmúlt években megindult bővülése új munkaerő-szükségletet gerjeszt. A hatékonyság szempontjából a magyar vállalkozások jelentős része nemzetközileg nem versenyképes, az alacsony technológiai színvonal és munkaszervezés miatt a munkaerőigényük túlzott. Így egyre több cég és ágazat szembesül a szakképzett munkaerő hiányával, egyes ágazatokat pedig a probléma kiemelten sújt - ilyen például a vendéglátás, az it-szektor és az építőipar.

Wimmer szerint az álláskeresők száma jelentősen csökkent és jelentős hányaduk - több mint 40 százalékuk - képzettséggel nem rendelkező állástalan, akik a versenyszférában nem vagy nehezen alkalmazhatóak. Ráadásul a rendelkezésre álló munkaerő minősége romló tendenciát mutat. Az iskolából kikerülő korosztályoknál a tanulás és a teljesítmény lényegesen kisebb értéket képvisel. Ezt jól illusztrálja a PISA-felmérések romló eredménye is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MMM108WWW, 2017.06.01 07:03

@tepsi: Meg talán egy nagy arányú járulék csökkenés plusz sávos adózás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.06.01 06:26

Focistából nincs hiány, másutt pedig Visszaállították a (köz) munka becsületét :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.05.31 22:58

@tepsi:
khm, a jatszma veges. a kereskedelemben hiaba emelkedtek tavaly cirka 30%-kal a berek, ugyanugy hiany van. ha emelnek meg 30%-ot, akkor nem lesz hianyzo munkaero? de. csak gondolom te jobban erezned magad, a tobbi nem szamit.

most ut vissza az, hogy orbanek szetbasztak a magyar balint altal megyalazott oktatast. akik most 18 evesen kiesnek erettsegivel a kezukben, azok az utso 7 evet mar orbanek rendszereben kupalodtak. annak meg mint a pisa felmeresben lathato, igen negativ kovetkezmenyei voltak. kevesebb is, meg hulyebb is az, aki az iskolabol kijon. gondolom ha 2010-et irnank, mindegyik narancslelku felelost kovetelne. most valahogy nem. lehet ez evszam fuggo, esetleg a horoszkoptol fugg? ugy latszik, vannak ilyen egyuttallasok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

palm, 2017.05.31 16:43

Mindjárt megsajnálom a munkaadókat. Mondjuk ha egy csomó hirdetésből nem az jönne le, hogy három ember munkájára akarnak egyet felvenni, szar munkakörülmények közé, alacsony fizetéssel, akkor lehet, hogy több sikerük lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2017.05.31 16:07

Most miért kell megjátszani a hülyét?
Munkaerőhiány megoldása a béremelés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html