Romlott a helyzet, erősebb borúlátás

Romlottak a hazai cégek üzleti helyzetét tükröző mutatók, de a várakozások sem rózsásak.
NAPI, 2007. november 19. hétfő, 09:01
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

Az idei második félévben látványosan romlottak a magyarországi vállalkozások üzleti helyzetét és jövedelmezőségét tükröző mutatók, és ugyanilyen romlást mutatnak a vállalkozások jövőre vonatkozó várakozásai is - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáselemzési Intézetének (GVI) legújabb felméréséből.

Októberben csupán a vállalkozások négy százaléka ítélte kedvezőnek a gazdasági kilátásokat, szemben az áprilisi tíz és az egy évvel ezelőtti nyolc százalékkal - mondta Tóth István János, a GVI ügyvezető igazgatója. A konjunktúramutató minden összetevőjében - a termelési szintet, a jelenlegi és a várható jövedelmezőséget, a rendelésállományt és a beruházási aktivitást jelző mutatókban - romlás érzékelhető. Ráadásul a cégek a közeljövőben nem is számítanak jelentős javulásra, így a korábbi felmérésekkel szemben a jelentős exportálók körében is esett a konjunktúramutató értéke. Így a belföldi eladások visszaesését egyre kevésbé képes ellensúlyozni az exportáló cégek kedvező konjunkturális helyzete.

Az ágazatok közül elsősorban az ipar helyzete továbbra is kedvező, de a konjunktúramutató enyhe visszaesése a dinamika lassulását vetíti előre. A felmérés szerint erőteljes visszaesés érzékelhető az idegenforgalomban, a szállításnál és az egyéb szolgáltatásoknál, míg az építőipar továbbra sem lábalt ki a 2006 második félévétől megfigyelhető dekonjunktúrából. Átlagosan 78,3 százalékos kapacitáskihasználást jelzett a felmérésben választ adó 1240 vállalkozás, ez némileg alacsonyabb az áprilisinál és megegyezik a tavaly októberivel. A beruházások várható alakulását jelző mutató kedvező, mivel a tavalyihoz képest kétszer annyi cég tervez beruházást, illetve négyszer annyi, mint idén áprilisban. A beruházási aktivitás elsősorban a gépberuházásokra vonatkozik, az építési beruházások szintje nagyjából változatlan.

HOZZÁSZÓLÁSOK