Rossz hír az autósoknak - komolyabb áremelés jön

Júliustól speciális jelölőanyagot kell keverni a hazai üzemanyagokba, mert állítólag sok a visszaélés a benzinkutakon, bár ilyen vizsgálatról a olajcégeket képviselő szövetség nem tud. Az adalékolás miatt drágulhat a benzin - írta a Népszabadság.
portfolio.hu, 2013. január 11. péntek, 10:50
Fotó: Napi.hu

Júliustól speciális jelölőanyagot kell keverni a hazai üzemanyagokba. A parlament által tavaly év végén elfogadott szabályokat a gazdasági bizottság részéről a fideszes Rogán Antal elnök nyújtotta be a biztonsági földgáztárolási törvény módosító csomagjához. Noha a javaslat a változtatást azzal indokolja, hogy "a lefolytatott felmérések szerint" a benzinkutak közel felénél tapasztalható volt valamilyen hiányosság vagy visszaélés a származás tekintetében, ilyen vizsgálati eredményről a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) nem tud.

A benzinbe, gázolajba és kerozinba keverendő egyedi vegyi anyagnak alkalmasnak kell lennie a származási hely egyértelmű azonosítására mindenfajta káros mellékhatás nélkül. A rendszer működtetésével a stratégiai gáz- és olajtárolást végző Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséget (MSZKSZ) bízták meg.

Az iparág még csak találgatja, pontosan kinek, hol és mit kellene beletöltenie az üzemanyagokba. Noha a javaslat indoklása hivatkozott a nemzetközi gyakorlatra, ilyet az unióban a MÁSZ nem talált. Az EU nem engedi az alapszabványoknak megfelelő üzemanyagok forgalmazásának korlátozását, kivéve külön engedéllyel és környezetvédelmi célból, ami jelen esetre nem igaz. Így még az is kérdéses, az EU nem torpedózza-e meg az autósokat érintő újabb sarcot.

Az biztos, hogy a legális forgalmazókra pluszkiadást róna az előírás. Egy-egy ilyen adalékoló rendszer becsléseik szerint akár több százmillió forintba is kerülhet, a kiépítésre pedig kevés a fél év. Az adalékanyagok várhatóan szintén nem lesznek olcsók, ami emelheti az üzemanyagok árát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya2, 2013.01.11 12:36

@rotaryfun: Nem is a puszta keverés a cél, hanem az, hogy meg tudják a laborban mondani, hogy hivatalos forrásból vagy csempészforrásból tankolt-e az autós.

Miután az ukrán határon már nézik a km-órát, ez a következő lépés.
Miután egyre több forrásból származhat bioüzemanyag, ez a következő lépés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2013.01.11 11:07

Nem hinném hogy a drága üzamanyagot belekevernék az olcsóba,senkinek nem érdeke becsapni magát, tehát minek a drágát jelölni, akár lehet az a jelölése hogy nincs benne semmi. Pletykák szerint a prémium üzemagyagok "extra" adalékát ami pár deci ezer literben egyszerűen beleöntik az üzemanyagba. Esetleg ez a megoldás nem jöhetne szóba a több száz millás keverő adagoló szerkentyűk helyett ? Vagy ha mégsem így történik akkor biztosan van olcsóbb módszer mert nem hiszem hogy a benzinkutak a prémum üzemanyagaik adalékét több száz millás kütyükkel kevernék be.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html