Rövidre vágott egyesülés a CIB-nél

December utolsó munkanapján bankszünnappal búcsúzik a magyar bankrendszertől az Inter-Európa Bank (IEB), hogy az ugyanekkor és január 2-án zárva tartó CIB Bank január 3-án már új, fúzionált bankként tudjon megnyitni 140 kirendeltségével.
Nagy László Nándor, 2007. november 28. szerda, 12:06
Fotó:

Török László a jelenlegi bankok és az új bank vezérigazgatója elmondta: mindössze két - szó szoros értelemben a másik bank fiókja mellett lévő fiókot zárnak be. A szakember szerint az új CIB több terméket és szolgáltatást (eBroker, költözési hitel, POS-hálózat, Nyesz-számla) átvesz majd az IEB-től, a mindkét bankban meglévő termékeket megfeleltik egymásnak, s csak bizonyos - Török által egyébként is kivezetésre érett - termékeket szüntetnek meg. Nyolc hónap alatt sikerült egy egységes számlavezető-, bankkártya- és hitelrendszert kiépíteni, a folyamatok összehangolásából 2009-ben már 7 milliárdos működésieredmény-hatást vár az új menedzsment, amelyben két volt IEB-s Sebők Sándor és Giuseppe Pini kapott helyet.

A CIB Bank mérlegfőösszege szeptember végén meghaladta a 2 ezer milliárd forintot, a társaság 26,3 milliárd forintos adózott eredménye már most magasabb, mint a 2006. év végi 25,3 milliárd forint. Török László szerint év végére bizonyosan 30 milliárd forint fölé emelkednek majd. Az IEB mérlegfőösszege szeptember végén 360 milliárd forint volt, ami 15 százalékos növekedést jelent, a bank 2,9 milliárdos adózott eredménye ugyanakkor elmarad a bázisadattól, amit ugyanakkor megmagyaráz, hogy a tavalyi évet az IEB FHB-részvényeinek eladásának egyszeri hatása szépített. Az év végéig az IEB is átveszi a CIB konzervatív tartalékolási rendjét, ami a vezérigazgató szerint jelentős többlet tartalékolást jelent majd a beolvadó bank esetében.

A fúziós folyamat ugyanakkor nem ér véget az év elejéig. Például a két alapkezelő összeolvadása várhatóan csak a jövő év első felében bonyolódik majd le, illetve bizonyos termékek és szolgáltatások esetében is tovább zajlik majd a munka - mondták el a bankvezetők.

HOZZÁSZÓLÁSOK