Változás jön a sárga csekknél - ezt a rezsin is megérezhetjük

Januártól a 20 ezer forint alatti sárga csekkes fizetés is illetékmentes lesz. A sárga csekkes lakossági átutalás eddig sem volt ingyenes. A szolgáltatásért nem a lakosság, hanem a kibocsátó cégek fizetnek a Magyar Postának – írja a Világgazdaság.
K. Kiss Gergely, 2019. június 27. csütörtök, 10:29
Fotó: Napi.hu

Bár az elektronikus fizetés térnyerése töretlen, ami miatt a hagyományos készpénzátutalási fizetés folyamatosan piacot veszít, mégis az a helyzet, hogy a sárga csekkes, hivatalos nevén postai átutalási megbízásos fizetésekre nem vonatkozott a januárban életbe lépett változás - olvasható a portálon.

A jövő évi adótörvények keretében viszont úgy módosítanák a jogszabályt, hogy a sárga csekkes átutalások után azok rendszeren belüli indítója, a Posta Elszámoló Központ is mentesül 20 ezer forintos értékhatárig a 3 ezrelékes tranzakciós illeték megfizetése alól. Az illeték ott is a 20 ezer forint feletti részre vonatkozik majd, és az egy tranzakcióra jutó maximális illetékösszeg 6 ezer forint lehet.

A módosítás eredményeként a postai készpénzbefizetésekből eredő átutalásoknál a tranzakciós illeték terén a pénzforgalmi szolgáltatókkal azonos szabályozást vezetnek be. A sárga csekkek esetében a tranzakciós illeték lakossági átutalásokhoz hasonló csökkentése azonban kérdéseket vet fel. Igaz, hogy a csekkek befizetői döntően lakossági ügyfelek, ám a csekkek kibocsátói közmű- és egyéb szolgáltatók, ők azok, akik fizetnek a Magyar Postának a szolgáltatásért.

A szolgáltatók pedig a sárga csekk költségét jogszerűen átháríthatják a fogyasztókra a felszámított szolgáltatás díjában. Jövőre azonban csökkenni fog a közműcégek terhe, ami várhatóan a díjakban is érvényesülni fog.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.07.01 12:39

@Pistapapi: eszámla szolgáltatásokra a szolgáltatók jó része kedvezményt szokott adni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pistapapi, 2019.07.01 12:10

Vagyis én, aki utalok fizetek a banknak az utalásért, de aki sárgázik, az nem fizet semmit. Baromi ötletes. És még azt várják, hogy az átutalásos-csoportos beszedés terjedjen el. Nem azt kellene, hogy az utalás csoportos beszedés dijmentes legyen? Így a pénzt fogadónak mi áll érdekében? És a banknak? És a pógárnak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html