Saxo Bank: Tovább vagdos az MNB

A Magyar Nemzeti Bank az alapkamat csökkentésével nagy valószínűséggel egy hivatalosan nem deklarált, de a pénzügyi politika szintjén már meghatározott érték – vélhetően a 2,5 százalék – felé halad.
Napi.hu, 2014. március 21. péntek, 11:17
Fotó: Napi.hu

Mivel a jelenlegi ráta 2,7 százalékos, a következő két kamatdöntő ülésen egyenként 10 bázispontos kamatvágás várható. John J. Hardy, a Saxo Bank devizapiaci stratégiai vezetője arra számít, hogy március 25-én a jegybanki alapkamatot a Nemzeti Bank 2,6 százalékban határozza majd meg.

Ami igazán érdekes a jelenlegi helyzetben, az az MNB iránymutatása a következő időszakra. Miután a februári rendkívül alacsony inflációt is figyelembe véve az egész évre vetített fogyasztói árindex nulla százalék közelében maradt, a jegybank várhatóan a deflációs veszélyre figyelmeztet majd - emelte ki John J. Hardy. Nem okozna tehát meglepetést, ha az iránymutatás továbbra is a kamatszint alacsonyan tartását vetítené előre, miközben az alapkamat még tovább csökkenne, ha az inflációs ráta negatívba fordul a következő néhány hónap során.

Tekintve, hogy a forint az európai piacokhoz hasonlóan viszonylag jól viselte az ukrajnai válság kibontakozását, a szakértő szerint az MNB-nek nem okozhat különösebb dilemmát a kamatszint alacsonyan tartásának megerősítése. Sőt, ez még segíthet is ellensúlyozni az ukrajnai helyzet esetleges negatív hatásait abban az esetben, ha veszélybe kerülne a jelenlegi pozitív üzleti és fogyasztói hangulat.

Összességében arra számítunk, hogy az MNB csak akkor kényszerül határozott trendfordító lépésre, ha a forintot hirtelen jelentősen megingatná a Fed agresszívabb üzenete és az eszközpiacok lefelé irányuló korrekciója nyomán romló globális kockázatvállalási hajlandóság - értékeli a helyzetet a Saxo Bank szakértője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

room_101, 2014.03.21 13:21

Hajrá, hajrá!
Ez jó hír (nekem). Újabb nyereség a láthatáron.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.21 12:33

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html