Sberbank vs. MNB: első fokon a jegybank nyert

Első fokon pert nyert az MNB a Sberbankkal szemben az általa – jogsértően – az ügyfelekre áthárított tranzakciós illeték ügyében. Az MNB jogelőd felügyeleti hatósága idén júniusban kötelezte a bankot bő kétszázmillió forintnyi jogtalanul beszedett díj visszafizetésére az ügyfeleknek.
Napi.hu, 2013. december 17. kedd, 09:52
Fotó: Napi.hu

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság december 9-i ítélete szerint a PSZÁF-utód MNB pernyertes lett a Sberbank Magyarország Zrt. (korábbi nevén Magyarországi Volksbank Zrt.) által vele szemben indított bírósági eljárásban. A bíróság az ítélet kihirdetésekor rövid indoklásként szóban elmondta: az MNB jogelőd felügyeleti hatósága mind a jogszabályi relevancia, mind az egyoldalú szerződésmódosítás fogalmi értelmezése során helyesen járt el, illetve a visszafizetésre kötelezés tekintetében hatáskörét nem lépte túl - adta hírül a jegybank.

A Sberbank azt követően indított pert, hogy a PSZÁF 2013. júniusi határozatában megállapította: a hitelintézet új díjfajta bevezetésével és a díjszámítási módszer megváltoztatásával jogsértően terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire. A bank ugyanis új díjat vezetett be több, már meglévő számlacsomagjánál és bankkártyájánál, általa elismerten a tranzakciós illeték áthárítására. A hitelintézeti törvény alapján azonban új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható. A bank előzőleg - az új díj életbe lépéséig - számos számlacsomagjánál az ügyfelekre nézve hátrányosan módosította a szerződésekben foglalt díjszámítási módot is. Ezt viszont szintén törvény tiltja.

A történtek miatt a felügyelet a jogsértő magatartás további folytatásának azonnali megtiltása mellett összesen 21 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki és kötelezte a bankot, hogy fizesse vissza ügyfeleinek a tőlük új díjként, illetve a díjszámítási mód megváltoztatásával a határozat kézhezvételéig jogszabálysértő módon beszedett 233 millió forintnyi díjat.

Az ügy előzménye, hogy a felügyeleti hatóság a tranzakciós illeték bevezetésére való tekintettel rendkívüli adatszolgáltatásra hívta fel a pénzforgalmi szolgáltatókat. Az első adatszolgáltatási határidőig beérkezett válaszok elemzése alapján a felügyeleti hatóság 2013. márciusában témavizsgálatot indított több pénzforgalmi szolgáltatóval, így a Sberbankkal szemben is.

Az MNB jelenleg is folyamatosan elemzi, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók a tranzakciós illetékről szóló jogszabály 2012. július végi kihirdetésétől fogva - illetve a tranzakciós illeték elmaradását pótló egyszeri befizetés idén július végi bevezetése és a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó szabályok tervezetének megjelenése óta - módosítottak-e szolgáltatási díjaikon, vezettek-e be új díjat, változtattak-e díjszámítási módszerükön, s mindezt mely megalapozó dokumentumok alapján végezték. Az adatszolgáltatási válaszok alapján az MNB több pénzforgalmi szolgáltatónál jelenleg is vizsgálatot végez. Az eljárások eredményéről későbbiekben tájékoztatja a közvéleményt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

htszht, 2013.12.17 10:54

Aki jól választott LAFO-t az amúgy sem fizet semmit nem, hogy tranzakciós adót.
Nekik nyilatkozni sem kell a kétszeri ingyenes pénzfelvételről, hiszen valahol négyszer lehet ingyen saját ATM-ből pénzt felvenni van ahol bármelyikből.
Az MNB teszi dolgát helyesen.
Nem úgy mikor a devizaalapú forint hiteleket hagyta elharapódzni.
...és a felelős MNB-től kértek "szakértőt" a Kúria tegnapi döntéséhez.
Az legalább zéró tartalmúra sikeredett valószínűleg úgy is tudják, hogy minden benne részt vevő saját magának küldte el a selyemzsinórt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html