A miniszter kiemelte: a 2016 és 2026 közötti időszakban növekvő honvédelmi költségvetésből honvédelmi- és haderőfejlesztési programot indítanak el.  A miniszter felidézte, hogy a rendszerváltás óta sok haderőreform volt, amelyek nyomán egy "könnyű, kis létszámú, alacsony költségvetésből fenntartott" haderővé zsugorodott a Magyar Honvédség. Emellett minimális szinten valósultak meg a fejlesztések - mondta Simicskó István, példaként említve, hogy a helikopter- és a légiszállítási-képesség fejlesztése is évek óta csúszik.

A mostani kormány ezért azt a döntést hozta, hogy jelentős mértékben támogatja a Magyar Honvédség fejlesztését - emelte ki a miniszter, kifejtve: a 2016 és 2026 közötti időszakban növekvő honvédelmi költségvetésből honvédelmi és haderő-fejlesztési programot indítanak el.

Simicskó István az új megerősített képességek közül példaként említette az országos hatáskörű Katonai Rendészeti Központ felállítását, valamint a zászlóaljak összevonásával létrehozott Különleges Műveleti Ezredet. Elindították továbbá az egyéni felszerelések fejlesztését, új gyakorlóruhákat vezettek be.

A testület szocialista elnökének, Molnár Zsolt kérdésére azt is elmondta, úgy érzékeli - elsősorban az illetményemelés elindulásának és a felszerelések, eszközök fejlesztésének köszönhetően -, hogy a honvédség létszámhiányának növekedése megállt.  Ezzel együtt a létszám megtartására és növelésére több toborzási programmal készülnek - mondta a miniszter.

Simicskó István kitért arra is, hogy a hazafias elkötelezettség és az állampolgárok áldozatkészségének erősítése, a "nemzeti ügy" hangsúlyozása keretében egyre több fiatalnak kínálják fel az önkéntes tartalékos katonai szolgálat lehetőségét. Létrehoznak egy honvédelmi sportszövetséget, amelyben a sportokon keresztül szólítják meg a haza védelmére a fiatalokat.

Az új, területvédelmi alapon felépülő önkéntes tartalékos rendszer januártól indul - fejtette ki.