Simor: a bankszektor fellendülésére van szükség

Simor András úgy véli, rendkívül erős jogosítványokat biztosít az Alaptörvény a Költségvetési Tanácsnak, olyanokat, amelyeknél erősebbeket nehéz elképzelni. A jegybank elnöke szerint ezt a tanácsnak független, átlátható és célszerű működéssel, szakmailag megalapozott véleménynyilvánítással kell megszolgálnia.
MTI-Eco, 2011. május 26. csütörtök, 12:19
Fotó:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az ÁSZ konferenciáján beszélt.

A függetlenség nem csak az egyéb állami szervektől való függetlenséget jelenti, hanem a tanács tagjai közötti függetlenséget is. Ez a helyzet nem áll fenn, az ÁSZ ellenőrzi az MNB-t, a tanács elnöke az jegybank felügyelőbizottságának elnöke, aki szintén ellenőrzi a jegybankot. Az ÁSZ ezen felül az MNB felügyelőbizottságát is jogosult ellenőrizni. Ez nem a legjobb nemzetközi gyakorlat, de ettől a tanács még tud jól működni - mondta Simor.

A  növekedés beindulásához csökkenő kockázati felárakra, javuló jövedelmi kilátásokra és a bankszektor fellendülésére van szükség. Csak lassan javulnak a növekedési kilátások. Jövőre és idén 3 százalék körül növekedés várható. A nettó export mellett megjelenik a fogyasztás és a beruházás is, de a belső kereslet pozitív alakulását a hitelezés visszaesése különösen fájdalmasan érinti - mondta a jegybank elnöke, aki szerint az elkövetkező két évben 10 százalék fölötti munkanélküliségre és a reálbér visszafogott növekedésére lehet számítani.

Az idei költségvetés 2,5 százalékos többlettel zárhat a nyugdíjvagyon átcsoportosításának köszönhetően. Ha a kormány mindent meglép, ami a Széll Kálmán tervben szerepel, akkor előrejelzésünk szerint jövőre 3,6 százalékos lehet a hiány - közölte Simor, aki szerint a konvergenciaterv javíthat a költségvetési számokon.

A Széll Kálmán tervnek is vannak kockázatai, nem egyértelmű ugyanis, hogy sikerül-e teljesíteni a kitűzött célokat, a vártnak megfelelőek lesznek-e a bevételek, illetve lesznek-e pótlólagos kiadások - fejtette ki. A rokkantnyugdíjasok 40 százaléka legfeljebb 8 általános végzett, így nem elég ösztönözni, aktív munkaerőpiac programokra lenne szükség, ami pedig költségvetési forrásokat igényel - hívta fel a figyelmet Simor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.26 14:30

@Zodiakus: Ez a spekulációs dolog ne nagyon zavarja össze a fejedet. kereskedhetsz pl eur/usd .-vel és akár milliárdos forgalmad is lehet ha van pár ezer forintod, meg megcsináálhatod ugyanezt pl. egy határidős kontraktussal is ahol senki semmit nem utalgat és csak a minimális nyereséged veszteséged utazik... vagyis az a nagy forgalom az csak "kényelmi okok" miatt mozog ide oda, valójában piti ügyletek állnak mögötte..

A kömüves pedig nemcsak a te házadat építi hanem arról szólt a tanmese, hogy addig müködik ez a tipusu gazdaság amig a végén MINDENKI TÖKRE eladósodik ezért aztán nem akar vagy nem tud már több hitelt felvenni és ilyenkor összedől a kártyavár és pár évig nem müködik a rendszer "újra kell indítani a nulláról "
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.05.26 14:20

@megalodon: A példa jó,csak ........csak nem ez gerjeszti a váltságot.Hisz a példádban a kőműves ne abból éljen hogy állandóan az én házamat építi.Belépnek más szereplők is,építsen azoknak.A gondot az un.valuta átváltással nyert un.fedezetlen pénz termelése és ennek piaci megjelenése okozza.Az internetes spekulációs töke napi forgalma már jóval nagyobb mint egyes cégek éves forgalma.És az így keletkezet virtuális pénzek valódi fogyasztássá,valódi pénzé alakítása gerjeszti a váltságot.
Az hogy felelőtlenül kiadott pénzeket leírnak,az egy dolog.De embereket,családokat,országokat írnak le.No,ez már nem olyan szép dolog ugye?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.26 13:57

@Zodiakus:Mondok egy példát.

Szeretnél egy házat de nincs pénzed, a kömüves is marhára szeretne neked dolgozni, de nem tud mert nem tudsz neki fizetni... no ilyenkor jön a bank és ad neked kölcsönt amit odaadsz a kömüvesnek... minnél több pénzt nyomtatnak ki és osztanak szét a gazdaságban annál többet lehet termelni, mert van rá hitelből fizetőképes vevő.. ( a fizetésekből ugyebár nem tellik házra csak mire feldobnád a patát addigra gyüjtenéd össze)

Aztán egy szép napon rájössz, hogy nem kéne már annyit költenem mert jelig vagyok hitellel és vissza kéne fizetni... no akkor nagy hirtelen a világban már nem megy úgy a hitel, megáll a verkli, nem tud a kömüves dolgozni és már Ő is bukja a hitelét mert nincs bevétele, bajban van nem megy a bolt...

Vagyis ahogy ez a dolog müködik az nagyjából az, hogy úgy 7-10 évente egy válság keretében újta kell indítani a rendszert (mint a mátrixban) és le kell irogatni az elkallódott papirfecniket (pénmzeket) amit újra nyomtatással (gazdasági élénkités) és pénzelinflálással lehet megoldani, így megy ez már egy jó ideje csak a mostani nagyobbat szólt !!!

persze ebből az is következik, hogy csak munkával meg termeléssel csak a marxizmusban lehetett megoldani a problémát a kapitalizmus mint Marx óta tudjuk periodikus válságokkal telített létforma !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.05.26 13:29

Az utóbbi években elterjedt hogy a bankok a termelés finanszírozása nélkül is tudnak pénzt csinálni.Sőt!Még nagyobb haszonnal,kisebb kockázattal.Aztán hogy ebben néha bedől a világgazdaság,kit érdekel.Ha gond van majd segítenek a politikusok az adófizetők pénzén.Erre most a legjobb példa az Obama kormányzat az Államokban.Persze nálunk is volt ilyen.Mennyit is költöttünk az elmúlt húsz évben bank konszolidációra?Ki ne mond,le ne írd!Mert rögtön szívínfartust kapnak itt az olvasók.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.26 12:36

Pénz nélkül nincs munkahely, úgyhogy abba lehet hagyni a bankszektor szétbombázását !!!

Kissé nagyon rászállt erre ugyanis a politika, nyilván a kádárista előképzetség miatt van ez így, hisz főbb politikusaink még a gaz finánctőkésekről, meg kizsákmányoló, népnyuzó imperialista kapitalistákról tanultak az iskolában
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html