Simor a kamatdöntésről: hosszú vita, szoros eredmény (részletes)

Hosszú vita utáni szoros eredmény alapján született meg a jegybanki alapkamat szinten tartása melletti döntés - idézi az MTI az MNB elnökét, Simor Andrást.
NAPI Online, Pintér András, 2007. október 29. hétfő, 15:35
Fotó:

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tanács tagjai tartást, illetve 25 bázispontos csökkentést javasoltak.

Simor András hangsúlyozta, hogy a reálgazdaság teljesítménye ellentmondásos: az ipar, a feldolgozóipar jól teljesít, az export gyorsan nő, a másik oldalon azonban nincs jelentős változás, legfeljebb a kiskereskedelmi forgalom gyors csökkenése lassul - tette hozzá.

A jegybankelnök hozzátette: az élelmiszerárak emelkedése kapcsán úgy számoltak, hogy egyszeri és egy tartós hatás érvényesül. Az előbbi alatt az időjárást, míg a tartós alatt a keresleti hatást értik a jegybanki szakértők, akik szerint ráadásul utóbbi nagyobb lesz, mint amekorrára augusztusban számítottak, vagyis a korábban kockázatinak tekintett tényező bekerült az alappályába. Ez ugyanakkor nem veszélyezteti a 2009-ben elérendő, 3 százalékos inflációs célt - véli Simor.

Az MNB elnöke hangsúlyozta: Magyarország kockázati prémiuma visszaállt a jelzálogpiaci válságot megelőző szintre, a piaci azonban nem árazta még be a költségvetési pozíció javulását.

HOZZÁSZÓLÁSOK