Simor: nem a nyereség a cél!

A jegybank nem nyereségérdekelt szervezet, nem az eredménye mutatja meg a sikeres működést - közölte Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának hétfői ülésén, ahol az MNB 2010. évi gazdálkodásának vesztesége volt a téma.
MTI-Eco, 2011. július 4. hétfő, 11:05
Fotó:

A jegybank elnöke felhívta a figyelmet: 2006 óta drámaian csökkentek a szervezet költségei. Járai Zsigmond, az MNB felügyelő bizottságának (fb) elnöke azt mondta: a tavalyi 41,5 milliárd forintos veszteségben lényeges szerepet játszott a nem megfelelő gazdálkodás.

Simor András az MNB 2010-es gazdálkodásával kapcsolatban leszögezte: a jegybank vesztesége egyúttal az állami költségvetés nyeresége is. Így például a jegybank mérlegében a forint erősödése az MNB-nek veszteséget, a gyengülés nyereséget okoz, míg az állami költségvetés esetében ez pont fordítva van, a forint erősödése a büdzsének kedvező - hívta fel a figyelmet.

A jegybankelnök kiemelte: hivatalba lépése óta, 2006 és 2010 között a gazdálkodásban 13 milliárd forintot takarítottak meg, annyit, amennyi az MNB tavalyi működési költsége volt.

Járai Zsigmond kiemelte: az fb megállapította, hogy az MNB mérlege a számviteli előírásoknak megfelelően készült, ám az fb a vizsgálata során többször korlátokba ütközött, ezért érdemes lenne a jegybanktörvény módosításával az fb hatáskörét bővíteni. Leszögezte: a jegybank a rá vonatkozó függetlenséget önkényesen értelmezi, például a vezetőik körében a bérek jóval meghaladták az állami szektorra vonatkozó előírásokat és kereskedelmi bankszektorban alkalmazott béreket.

HOZZÁSZÓLÁSOK