Siralmas adatok a magyarok egészségéről

Hiányos és torz finanszírozásról, siralmas megbetegedési és halálozási mutatókról, rossz betegellátó rendszerről beszéltek ismét a IME egészségügyi szaklap szerdai konferenciáján, amelyen a résztvevők hiába várták a potenciális kiutat felmutató új egészségügyi államtitkárt. A programban szereplő Nagy Anikó ugyanis nem jelent meg a konferencián.
Szepesi Anita, 2018. június 20. szerda, 13:09
Fotó: Shutterstock

Az egészségügy sarkalatos, egyre mélyülő problémáiról, és ennek a betegekre gyakorolt hatásaitól beszéltek az IME egészségügyi szaklap konferenciáján az egymást követő előadók és hozzászólók. A néhány hete hivatalban lévő Nagy Anikó ezekről hallhatott volna és reagálhatott volna is, a nyilvánosság előtt először megszólalva. Kinevezése óta ugyanis csak a Magyar Időkben megjelent interjújára hagyatkozhatnak elképzeléseit illetően az egészségügy iránt fogékony érdeklődők, az abban dolgozók és a betegek.

A teljesség igénye nélkül hol látják a problémákat az előadók?

Gál Péter, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának munkatársa: A piaci rendszer az egészségügyben nem teljesít jól, az állami rendszer adaptációs készsége pedig gyenge.

Szilvásy István professzor, a nukleáris medicina szakkollégium volt vezetője: Az állam kezében van a piacszabályozás lehetősége, reális finanszírozást kell nyújtani, enélkül torzul a betegellátás, ezt láthatjuk Magyarországon. A magánellátó forprofit cégeket semmilyen módon nem lehet rávenni veszteséges beavatkozások elvégzésére és ráfizetéssel járó betegek ellátására.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász: Nem ördögtől való, ha a finanszírozó elindul a kötelező kiegészítő biztosítás irányába, de nem kerülhetnek hátrányba azok, akiknek nincsenek erre szabad forrásaik.

Pásztélyi Zsolt, a konferencia szervezője: Óvatosan kell kezelni a magánszolgáltatók sugallatát önnön fontosságukról. Ma ugyanis még mindig ötvenszer annyi ellátást végeznek a közfinanszírozott járóbeteg-ellátásban, mint a magánellátóknál.

Csath Magdolna egyetemi professzor: Egy friss felmérés szerint Magyarországon tartják a legtöbben bizonytalannak az egészségügyi rendszer működését. A várólista és a zsebből való fizetés aggasztja a legtöbbeket. Drámai WHO adatok vannak a magyarok halálozásáról, megbetegedéseiről. A problémák dacára az egy főre jutó állami ráfordítások nemzetközi összehasonlításban is nagyon szerények.

Bodrogi József egészségügyi közgazdász: Drámai egészségügyi adatokat közölt az OECD és a WHO. A kórházadósság mindaddig újratermelődik, amíg a finanszírozás, benne az amortizáció visszapótlása nincs rendezve. Tavaly a 100 milliárdos amortizációval szemben az egészségbiztosítási alapban 5 milliárdos vis major forrás állt.

Fotó: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.06.20 15:15

@na4:
Mit nem mondasz, csak megerősíteni tudom!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.06.20 15:12

Na ez megint jellemző a magyarokra. Zabálás, pia, cigi, döglés. Ha meg megbetegszenek, akkor a dokiktól várják a gyógyulást. Azt is úgy, hogy beveszünk egy pirulát, aztán hurrá, ettől majd egészségesek leszünk. Nos az eredmények magukért beszélnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html