Soha nem történt még ilyen a dohányboltokban

Érezhető volt a trafikokban az Országos Dohányboltellátó (ODBE) indulásának hatása, a beérkező árukészlet akkorát nőtt, amekkorát még soha.
Szász Péter, 2016. január 28. csütörtök, 14:15

Tavaly novemberben 635 millió szál cigaretta került szabadforgalomba, vagyis ennyit szállítottak ki a trafikokba. A mennyiség közel 60 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi mennyiséget, amelyre nem volt még eddig példa - derül ki a NAV legfrissebb jövedéki adataiból.

Bár a szállítások ütemezését számos tényező határozza meg, nem csak a fogyasztás, hanem a raktárkészletek alakulása is, ilyen kiugró értéket szinte biztosan a trafikellátó körüli bizonytalanságok generáltak.

Az ODBE-val ugyanis kezdetben a két legnagyobb gyártó nem kívánt szerződést kötni, mert nem tartottak korrektnek minden feltételt. Mivel az ellátó tavaly november elején indult, de november 17-ig még lehetett közvetlenül a gyártóktól is rendelni, sokan "betárazhattak". Hasonló hatást tavaly szeptemberben is lehetett látni, hiszen már akkor sejthető volt, hogy nem minden indul majd zökkenőmentesen.

Forrás: NAV, Napi.hu-gyűjtés

Egyre többen fordulnak a legális források felé?

Hosszabb távon vizsgálva a dohányforgalom visszaesett ugyan, az elmúlt hónapokban azonban újra minimális fellendülés érezhető. Ez egyrészt látható a szabadforgalmi adatokból, hiszen 2015 első 11 hónapjában 6,6 százalékkal, 23,3 millió dobozzal több cigaretta érkezett a boltokba. Igaz, a kiszállításokat más tényezők is befolyásolhatják.

Emellett a KSH is bővülést mért a forgalomban, legalábbis a tavalyi év harmadik negyedévéig biztosan. A forgalom 6,3 százalékkal nőtt, amelyet korrigálva a dohánytermékek inflációjával is 2,2 százalékos lehetett a forgalomnövekedés.

Forrás: KSH, Napi.hu-gyűjtés

A kérdés, hogy ez a növekedés meddig tarthat, hiszen a cigaretta ára tavaly decemberben már hetedik hónapja gyorsult éves bázison és a tervezett különadók még erre is rátehetnek egy lapáttal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

makkmarci, 2016.01.30 06:11

@enapi:
A mutyizást -amit én sima rablásnak hívok- saját képviselőtök buktatta le.

A feketekereskedelemről csak annyit:
Csak mond meg te szerencsétlen, hogy mennyi cigit és milyen fajtát kérsz és 1 nap múlva viszik. 500-600 Ft / doboz áron.
Sok birka meg csoszogjon el és tömje a fideszmaffiát 1000 Ft-os cigi árával.
Közben ismételgessétek:
Nemmegszorítás, nemhárítjákát, nemazeberekfizetikmeg...
"A KSH statisztikái szerint egy csomag Sopianae 2015-ben átlagosan 968 forintba került, szemben a 2014-es 946-tal, míg 2011-ben még 557 forintot kellett érte fizetni. A Multifilter ára a 2014-es 973-ról 1010 forintra emelkedett tavaly, míg négy évvel korábban 591 forint volt az ára."


http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/dohanyzik_ennek_nem_fog_orulni.608674.html
Mocskos tolvaj maffia!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mezga1975, 2016.01.29 19:37

@enapi: Te érted is amit leírtál ? Mert még ha kaptál is dohányboltot (amit simlisen kaptál) akkor se írhatnál nagyobb butaságot. Ha ez a véleményed inkább tartsd magadba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.01.29 13:37

Orbán szorította vissza legnagyobb mértékben a dohányzást és megszüntette a fekete kereskedelmet.
Az ellenzéknek maradt a "mutyizás" szajkózása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html