A portál szerint az MNB októberben közel 125 milliárd forintért vehetett a másodpiacon devizában kibocsátott magyar állampapírt - derül ki az előzetes mérlegadatokból. A jegybanknál lévő állomány ugyanis 215,9 milliárd forintot tett ki a szeptemberi 90,6 milliárd után.

A Matolcsy György vezette jegybank júliusban kezdett a másodpiacon devizában kibocsátott állampapírokat vásárolni. Akkor azzal indokolták ezt a fajta tevékenységet a lapunknak, hogy ezzel a döntően nem rezidensek által tartott devizakötvények hazai kézbe kerülnek, így csökken a bruttó külső adósság, és egyben mérséklődik a rövid külső adósságpálya is.

Azzal, hogy a jegybank a másodpiacon vásárolja a magyar devizás államkötvényeket, nem követ el tiltott monetáris finanszírozást.

Az ÁKK Zrt. részéről pedig korábbi válaszuk alapján annyit lehet tudni, hogy már a nyári hónapokban is vásároltak vissza devizakötvényeket az MNB, mint ügynök közvetítésével. E tevékenység az elmúlt hónapokban is folytatódhatott, mivel még idén 900 millió eurónyit szeretnének előtörleszteni a jövőre lejáró adósságból - írta az mfor.hu.