Sok pénzt ad az Orbán-kormány a multicégeknek

Másfélszer annyi pénzzel tömte ki a fideszes kormányzat a multinacionális cégek és a nagyvállalatok zsebét, mint a szocialista kabinetek - számolta ki a Magyar Nemzet.
Domokos László, 2017. augusztus 26. szombat, 12:17
Fotó: Reuters

Az egyedi kormánydöntések adatai alapján vont mérleget a napilap, és mindkét kormányzat esetében hat-hat évet vett figyelembe.

Az adatokból azt látni, hogy a 2005-2010 között regnáló szocialista kormányok 111,7 milliárd forintnyi állami támogatást adtak a cégeknek beruházásaikhoz, cserébe azok 24 290 új munkahelyet hoztak létre.

Az Orbán-kormány 2011-2016 között 164,9 milliárd forintnyi közpénzt juttatott a cégeknek, amelyek 1612,7 milliárd forintos beruházást valósítottak meg, és 25 092 új munkahelyet hoztak létre.

Így miközben a baloldali kabinetek 4,6 millió forintot adtak egy újonnan létrejövő állásért, addig a jobboldali kormányok 6,6 milliót.

Még szembetűnőbb a különbség a tavaly adatok alapján. A múlt esztendőben ugyanis 18 céggel kötött megállapodást a kormány. A vállalatok 267,9 milliárd forintos beruházási terveit a kabinet 63,5 milliárd forinttal támogatta. Ennek során 5549 új munkahely jött létre, vagyis állásonként 11,4 millió forintnyi közpénzt kaptak a vállalatok. Ezzel lényegében a kormány, a 2016-os bruttó átlagbérrel számolva, 3,6 évre kifizeti a munkások bérét - írta a Magyar Nemzet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2017.08.27 18:38

Milyen jellemző: az Apollo 8 milliárdos támogatásért jött volna a szocik idején, de a fidesz helyi népszavazással elijesztette. A tolvaj rezsimnek ugyanez a gyár, majdnem ugyanott 28 milliárdba került... és ez csak az állami támogatás volt..

A multik minden korábbit meghaladó támogatása csak a jéghegy csúcsa. Ennél nagyobb tétel pl. az adómentesség (Fekete-Afrikát kivéve vajon hol képzelhető még el, hogy egy Audi évekig egyetlen fillér adót sem fizet), a természetbeni juttatások ("azt az utat úgyis meg kellett volna építeni") nem szólva természeti értékeink beáldozásáról.

A kérdés csak az, hogy (a megszokott orbáni pávatáncon túl) mi készteti arra az orbán-rezsimet, hogy a magyar kkv-któl kisajtolt pénzzel a multikat tömje. Idióta-populista döntések hosszú sorával sikerült előidéznie a fidesznek ezt a helyzetet...

Ez a történet ma már a gdp-növekedésről szól. A munkára rakódó terhek növelésével, a magyar munkavállalók elüldözésével és egy sor egyéb unortodox húzással sikerült orbánéknak elérnie, hogy a magyar gazdaság egészének évi 1-2 %-os növekedése attól függ, hogy a multik növekednek-e évi 15-20 %-kal...
Márpedig gdp-növekedés nélkül látványosan összeroppan a bruttó ráta évi néhány tized %-os csökkenése (fidesznyelven: adósság-csökkentés :D).

Lehet találgatni, mi marad a "magyar" gazdaságból, ha a sokszor kiátkozott multik egyszer itt hagyják az országot és az EU is elzárja a pénzcsapot...

Tankönvbe illő, ahogyan módszeresen, célratörően tönkreteszi a fidesz ezt az országot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.08.27 05:53

"Másfélszer annyi pénzzel tömte ki a fideszes kormányzat a multinacionális cégek és a nagyvállalatok zsebét, mint a szocialista kabinetek"

Es pont ez az a dolog amiert az unios burokratak nem b.szogatjak annyira huvelykmutyit es bandajat. Ne legyenek ketsegeink, akkora penzek forognak, amiert mar az EU -ban is meg lehet venni par magas rangu politikust. Az EU az adofizetok penzet adja orbaneknak, akik abbol egy reszt visszajuttatnak a kulfoldi cegeknek ( es valoszinuleg azokon keresztul bizonyos embereknek ). Amig ezek az emberek jol jarnak, addig a csuti cigo nyugodtan fosztogathatja Mo -ot es reszben az EU -s polgarokat is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.08.26 21:19

Sok-sok segílyt a szegíny multiknak az adónkból, nehogy mán íhen haljanak itt nálunk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.08.26 21:16

ne keverjük össze az exportőr multicéget a magyar piacból élő multicéggel!

az előbbi az országba pénzt hoz , abból adót fizet és munkahelyeket teremt, az utóbbi viszont egy forintot sem hoz az országba, csak kifele viszi innen repatriált profit formájában.

ezért az exportőr cég aranyat ér, minden eszközzel támogatni kell ,a magyar piacból élő multicégek esetén viszont mérsékelni kell a profitkivonást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2017.08.26 16:17

@matyi2010: khm...

Még az évszámokat sem tudta rendesen felfogni-értelmezni...

Az pedig, hogy figyelmen kívül hagyott egy bekezdést, még szebb!

"A múlt esztendőben ugyanis 18 céggel kötött megállapodást a kormány. A vállalatok 267,9 milliárd forintos beruházási terveit a kabinet 63,5 milliárd forinttal támogatta. Ennek során 5549 új munkahely jött létre, vagyis állásonként 11,4 millió forintnyi közpénzt kaptak a vállalatok."

Ergo: 2016-ban osztotta ki orbánia a 2010 óta kiosztott multitámogatásai 38,5%-át, miközben alig 147%-kal több adóforinttal támogatott minden létrehozott munkahelyet, mint tették 2005-2010 során az előző kormányok.

Most akkor hogy is van ez??? 147%-kal több támogatás alig 40%-os (ön által említett) infláció mellett???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html