Az MNB várhatóan tartja magát a meghirdetett céljához, így akár 2016 végéig is maradhat a jegybanki alapkamat a mostani szinten.

A magyar fizetőeszköz árfolyama a 308-315 forint közötti sávban maradhat a negyedik negyedévben.

A CIB elemzői szerint a GDP 2016-ban 2 százalékkal bővül, az infláció éves szinten 1,9 százalékot ér el. A nettó export jelentősége továbbra is kiemelkedő a növekedési ütemben (azon belül kiemelten a járműipari kivitelé), de relatíve mérséklődött a GDP-hez való hozzájárulása a korábbi évekhez viszonyítva, ezzel párhuzamosan megnövekedett a belső kereslet szerepe és dinamikája.

A háztartások fogyasztása a második negyedévben csaknem 3 százalékkal nőtt, gyorsabban, mint a válság 2008-as kitörése előtt bármelyik negyedévben. A növekedési előrejelzéseket a termelés oldaláról nézve továbbra is meghatározó jelentősége maradhat a feldolgozóiparnak - mondta Trippon.

A folyó fizetési mérleg többlete várhatóan tovább nő idén. Magyarország sérülékenysége tovább csökkenhet a következő egy-két évben, miközben az ország külső adóssága mérséklődik. Az MNB önfinanszírozási programjának köszönhetően az állampapírpiacon tovább nőhet a belföldi szereplők súlya, a bankok állampapír-vásárlásai ellensúlyozhatják a külföldi szereplők csökkenő aktivitását.

Ugyan a költségvetésben látnak kockázatokat, ám szerintük az államháztartási hiány stabilan a maastrichti 3 százalékos GDP-arányos elvárt szint alatt marad, az államadósság ráta pedig visszafogott ütemben, de folyamatosan mérséklődhet.

Trippon a világgazdasági folyamatairól elmondta: az olajpiacon jelentős a túlkínálat, ezért az olaj ára a következő időszakban ugyan emelkedhet, de "a 100 dollár feletti olajárat a jövőben elfeledhetjük".