Sokba kerül a balatoni vízutánpótlás

Mindenki örül, hogy megérkezett a rég várt vízutánpótlás a Balatonba, de a tóparti helyhatóságoknál az ezzel járó gondokat is látják. A tó vízszintje óráról órára emelkedik, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei szerint hamarosan eléri a 120 centimétert, ami tíz centivel magasabb a maximális szabályozási szintnél.
Körtési Zsolt, 2013. április 10. szerda, 19:44
Fotó: Napi.hu

A Siót egyelőre nem lehet megnyitni − a csatorna környékén, illetve a Kaposon kialakult ár- és belvízi helyzet miatt −, a Zalából viszont újabb utánpótlás várható. Ráadásul a Kis-Balaton áteresztő képessége az elmúlt években végzett munkák nyomán megváltozott, a víz már három nap alatt éri el a Balatont.

Mindeközben újrakezdődtek a viták arról, hogy a kiszámíthatatlan időjárás miatt meg kellene változtatni a szabályozási szintet: sok szakember 120 centit javasol, ami a vízszintemelkedésnek legjobban kitett délnyugati parti településekre is csak akkor jelent veszélyt, ha viharos északi széllel párosul. Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere szerint nem a víz leengedése a megoldás, hanem a helyi gondokat kell orvosolni, amihez központi forrásokra is szükség volna.

Fonyód sem tudja kizárólag önerőből megoldani a nagy esőzések idején leomló magas part több évtizedes problémáját. A 7-es utat és a vasutat is veszélyeztető omlást most a fák egy részének kivágásával elhárították, de a végleges rendezéshez több száz milliós beruházás kellene.

Az északi parton − Keszthelytől Balaton­fűzfőig − a megtelt csatornákból a Balatonba jutó szennyvíz okozott riadalmat, több önkormányzat a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez fordult segítségért. A szakhatóságok szerint a szennyezés kismértékű volt és mára megszűnt, de megismétlődését nem lehet kizárni, elkerülhetetlen a csatornarendszerek műszaki felülvizsgálata.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.04.10 20:11

Jó ez a Balcsi ,olyan ,mint a tőzsde ,egyszer lent ,egyszer fent ...,lehet ,hogy ezért tették ide a napi.hu-ra ....,már a hasonlóság miatt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html