A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Rendkívül csekély érdeklődés mellett zajlott a kereskedés az elmúlt napokban, hétfőn a londoni piac zárva tartása mellett a forgalom alig haladta meg az 1 milliárd forintot, ami sokéves mélypontnak számít. Érdektelen kereskedés tapasztalható a tengerentúlon is, ami egyrészt a szokásos uborkaszezonnak, másrészt a hét végi, a várható jegybanki élénkítések előtti kivárásnak köszönhető.

Sötét gyertyák sorakoznak a hazai tőzsde részvényindexének grafikonján. A piac múlt heti teljesítménye meglehetősen gyenge volt, több száz pontos esést könyvelhetett el a BUX index, amelynek során az emelkedő trendvonal alá esett az árfolyam. A rövid távú (20 és 30 napos) és a 200 napos mozgóátlagok is elestek a múlt héten, ezért a következő támaszokat a 17 300 és 16 900 pontos minimumok jelentik. A hét elején emelkedett az index, de az alacsony forgalom miatt ez eddig nevezhető fordulós jelzésnek.

Nem tartott sokáig a jó hangulat

Augusztus elején nagyot emelkedett az OTP árfolyama, de a jó hangulat nem tartott sokáig a papírban. A 3800 forintos ellenállásnál oldalazni kezdett a kurzus, majd egy behalt kitörés következett. Azóta a 20 és 200 napos mozgóátlagok találkozásáig zuhant az árfolyam, a 3550−3600 forintos zónába − így az augusztusi kitörés nagy részét visszaadta. Ha messzebbről nézzük az árfolyam alakulását, akkor hónapok óta tart az oldalazás és a csapkodás, trendszerű mozgásról nem beszélhetünk, amíg a 3300−3800 forint közötti sávban mozog az árfolyam.

Augusztus végére szinte teljesen elpárolgott a forgalom a pesti tőzsdéről
Kép: Napi grafikonok

A rossz hangulat utolérte a Mol árfolyamát is, amely a 30 napos mozgóátlag törésével kiesett az emelkedő ék alakzatból. A korábbi pozitív technikai kép elromlott, és eladók uralják az olajpapírt, fordulatra utaló jelzéseket egyelőre nem látni. Támasz 16 000 forintnál található, amelynek törése esetén 15 500 és 14 800 forintig süllyedhet a kurzus. Felfelé a 16 675−16 710 forint közötti rés jelent ellenállást.

Richter - nincs ok az aggodalomra

A 40 500 forintos lokális maximumról korrigált a múlt héten a Richter árfolyama 39 000 forintig. A vételi pozíciókban ülő befektetőknek azonban nincsen okuk aggódni, technikai szemszögből ugyanis attraktív a papír, amit a fundamentumok is megerősítenek. Az elmúlt másfél hónapban meredeken kapaszkodott felfelé a gyógyszerrészvény, ennek a korrekciója zajlik jelenleg. A 30 napos mozgóátlagig ereszkedett az árfolyam, ahonnan újra elrugaszkodhat pozitív irányba, és ebben az esetben 40 500, majd 42 000 pontig erősödhet. Intenzív profitrealizálás elkerülte a Richtert, így továbbra is a hazai piac jól teljesítő blue chipje lehet.

Negatív trendben a Telekom

A fentiek már nem mondhatóak el a Magyar Telekomról, amely negatív árfolyamrekordjával hívta fel magára a figyelmet. Augusztus elején 386 forintig süllyedt a kurzus, majd a történelmi mélypontról a 200 napos mozgóátlagig (423 forintig) száguldott. Itt ellenállásba ütközött, és oldalazás kezdődött, ami jelenleg is tart. Jól viselkedik rövid távon a távközlési cég árfolyama, és a 200 napos mozgóátlag áttörésével folytatódhat a pozitív korrekció, akár 450 forintig. Érdemes szem előtt tartani, hogy a trend továbbra is csökkenő, ezért az emelkedés könnyen ki is fulladhat.

Rácz Balázs