Méltatlan helyzetben a magyar sikerzöldség, pedig remek a fogyókúrázóknak

Magyarország spárganagyhatalomnak számít, a zöldség nagy része külföldre megy, pedig rengeteg érv szól mellette.
Csernátony Csaba, 2019. május 8. szerda, 18:45
Fotó: Getty Images

Tulajdonságai alapján a spárga talán az egyik legnépszerűbb zöldség lehetne Magyarországon, mégsem az.

Rostban is nagy

A spárga sok rostot, vitamint (A-, a B1-, a B2-, a C- és az E-vitamin) tartalmaz, kalciummal, káliummal és folsavval van tele. Kalóriatartalma kicsi, tehát a fogyókúrázóknak is kézenfekvő étel, de kismamáknak és szinte bárkinek érdemes az étrendjükbe beillesztenie.

Magyarország spárganagyhatalomnak számít, a megtermelt zöldségből méltatlanul kevés marad a magyar piacon, a komplett mennyiség alig tizede. Túlnyomó része Ausztriában, Angliában, Svájcban illetve a skandináv országokban köt ki - derül ki a Mindenar.hu élelmiszerár-összehasonlító oldal cikkéből.

Drága, de...

Ha a sok jó tulajdonság nem lenne elég, akkor még mellette szólhat, hogy "kvázi exkluzív". Egyrészt azért, mert mindössze néhány hétig elérhető, utána már nem feltétlenül érdemes fogyasztani.

A többi zöldséghez képest drága. A Mindenár.hu adatai szerint az elmúlt években a boltláncokban (Tesco, Lidl, Auchan, Penny, Aldi, Spar) a legalacsonyabb akciós ár jellemzően 300-500 forint volt egy-egy 500 grammos csomagnál, azaz a kilós ár 600-1000 forint, de akciók nélkül ennél magasabb volt az ár.

Az viszont kedvező, hogy az Agárgazdasági Kutató Intézet szerint a Nagybani piacon az április végén a spárga ára 24 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Bár ez is kilónként 1600 forintos árat jelent, a boltokban ennél azért drágább lehet.

Macerás

A viszonylag magas árat az indokolja, hogy egy kényes zöldségről van szó, a termesztése pedig igen munkaigényes. Ráadásul a spárga csak a harmadik évtől fordul termőre, viszont rendkívül gyorsan nő, ideális körülmények között akár 6 centit is naponta, tehát gyakran kell szedni. Mivel nagy a víztartalma, azonnal hűteni is kell, nehogy megfonnyadjon!

A jó minőségű spárgasíp

  • kemény,
  • nem fonnyadt,
  • egységes színű,
  • enyhén lilás lehet a fejnél,
  • egyenletesen vastag,
  • nem fás,
  • lehetőleg egyenes,
  • a fej szorosan zárt,
  • a hajtás nem kinyílott.
  • Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.

A túlérett spárga fásodik, ami már nem finom. Érdemes ellenőrizni a zacskó aljába rejtett szárvéget, ha száraz, pláne repedezett, akkor ne vegyük meg!

A frissen tartására két iskola létezik. Az egyik a piacról, vagy boltból hazahozva vízbe kell tenni és így tárolni vázában a hűtőszekrényben. A másik iskola hívei gondosan betakarják vizes ruhával vagy papírral, miközben fejét szabadon hagyják, hogy lélegezhessen és így teszik hűvösre. A spárga évelő növény, friss, zsenge hajtását, a "spárgasípot" fogyasztjuk, ami lehet fehér vagy zöld.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2019.05.09 20:58

@zana: Ma voltam a Fény utcai piacon, s a spárga mellett nem is áll a címke : "magyar termék".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2019.05.09 15:45

...Véletlenül nem spárgalevest főzött a Bridget Jones naplója című filmben Bridget kék zsinórral átkötve, miközben a Marc Darcy-t várta?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2019.05.09 15:41

@europeer: ...köszönöm, istenbizony kipróbálom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2019.05.09 14:08

@europeer: Imádom a pacalt is, a spárgát is. Volt egy kollégám, aki, ha pacalt ettem a céges étteremben, akkor átült egy másik asztalhoz, mondván, fél, hogy átmászik hozzá. Vicc, de egyszerűen látni sem bírta a felcsíkozott frottír törölközőt. De mi a baj a spárgával?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2019.05.09 14:01

@Magenta: ?kisebb étvágyú embernek kábé a fél fogára elég köretként?. Az ár. Ha megnézed az árakat, a spárga kb. egy árban van a zöldborsóval. A (fehér) spárga végéből levágsz kb. 2 cm-t, és úgy a közepéig kell lehúzni a celofánt. Lesz egy maroknyi veszteséged. Mire a borsót kifejted, egy fél szatyornyi héj marad. A másik, nem csak köretként lehet enni. Én centis darabokra vágom, vajon, vagy olajon megpárolom kicsit, felöntöm, só, pici cukor, petrezselyem zöldje. ha megpuhult, egy tejfölös habarás. Bundáskenyérrel isteni. A harmadik, így feldarabolva, fél kilónként mehet a fagyóba, nem baj, hogy kicsit felpuhul, úgyis megfőzöm. Több kilót szoktam berakni télire.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html