Stadionok helyett kórházak! - Karácsony már tudja, mi lehet a megoldás

Közvetlen európai uniós forrásokat kell találni a budapesti egészségügyi ellátás fejlesztésére - mondta Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt egy szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatón.
K. Kiss Gergely, 2019. szeptember 28. szombat, 16:35
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

A politikus közölte, az önkormányzati feladatelvonások a forráskivonás előszobái voltak, ez történt ugyanis az oktatással és az egészségüggyel is. Az egészségügyben különösen drámai a helyzet, mivel a 75 évnél fiatalabb lakosság esetében 10 halálesetből nyolc megelőzhető lenne jobb egészségügyi ellátással - idézi MTI.

Karácsony Gergely szerint a kórházak még rosszabb állapotban vannak, mióta a kormány elvette azokat a fővárostól. Példaként említette a Kútvölgyi Kórházat, amely szerinte világos bizonyíték arra, hogy rossz kezekben van az egészségügy és az ország.

A legkevesebb demagógia sincs abban a követelésében, hogy stadionok helyett kórházakat követelnek. "Kinyílik a bicska a zsebünkbe, ha összehasonlítjuk", a kormány az elmúlt időszakban mennyi pénzt költött Budapesten sportberuházásokra és egészségügyre - mondta.

A jelölt szerint a főpolgármesternek lenne vétójoga, Tarlós István szóba hozhatta volna, hogy a kórházak rossz kezekben lesznek az államnál. Kijelentette, megválasztása esetén a főpolgármester vétójogát fogja használni, hogy világossá tegye a kormánynak, melyek azok a beruházások, amelyeket nem kérnek a budapestiek.

Karácsony Gergely szerint igazságtalannak tartanák, ha az unió "Magyarország kormányzásának összes kárát a budapestiekkel és a magyar polgárokkal" fizettetné meg.

"Ha úgy érzik, hogy a magyar kormány nem nyújt kellő garanciákat a korrupció elleni fellépésre, a jogállamiság tiszteletére, akkor ne Magyarországot büntessék, hanem büntessék a kormányt" - mondta, majd hozzátette, azt szeretnék az Európai Unió közvetlenül finanszírozza a fontos beruházásokat, köztük az "egészségügy talpra állítását".

A kormány helyett a lakosság fizet az egészségéért.

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője, a testület alelnöke elmondta, azért dolgoznak, hogy a jövőben ne a magyar kormány döntsön arról, hogy hova jutnak az uniós fejlesztési pénzek, hiszen annak korrupció a vége.

Ebben az új rendszerben önkormányzatok, oktatási intézmények, civil szervezetek, kutatóintézetek közvetlenül az Európai Uniónál pályázhatnának a fejlesztési támogatásokra - fejtette ki.

Élő Norbert, a XII. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltje úgy fogalmazott, nem kérnek a kormány "könyöradományából", helyette közvetlen uniós pénzből tervezik felújítani a kútvölgyi úti szakrendelőt. Hangsúlyozta továbbá, szintén uniós pénzből építenének egy új idősek otthonát a kerületben, a jelenlegi tervek szerint a csillebérci gyermektábor egy részét felhasználva erre a célra.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke arra hívta fel a figyelmet, miközben az unióban arányaiban a magyar költségvetés fordítja az egyik legkisebb összeget egészségügyre, addig a magyaroknak kell a legtöbbet fizetniük saját zsebükből az egészségükért. Kiemelte továbbá, a Párbeszéd újra benyújtja azt a módosító javaslatát, amely 50 százalékos béremelést biztosítana az egészségügyi dolgozóknak.
Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum korábbi főpolgármester-jelöltje szerint az ellenzék október 13-át követően bebizonyíthatja, az önkormányzatokban képes hatékonyabban, a polgárokkal jobban együttműködve kormányozni.

Karácsony Gergely kérdésre válaszolva elmondta, nem igaz a Fidesz azon napközben megfogalmazott állítása, hogy polgármestersége alatt Zugló uniós fejlesztésektől esett volna el. Kiemelte, a XIV. kerület mintegy 3 milliárd forint uniós forrást használt fel a most véget érő önkormányzati ciklusban, nagyságrendekkel többet, mint Papcsák Ferenc korábbi fideszes polgármester idején.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csakazigazat, 2019.10.20 08:31

Igen ? De hogyan miből ! 2010 előtt sem építettek , de a diliházat bezárták ! A Kórházakat és más állami egészségügyi intézményeket hogy a faxba fogja felépíteni átalakítani , hogyan fog orvosokat, ápolókat és ás személyzetet hozni, talán a saját vagy a Gyurcsány pénzéből ? És még a tömegközlekedés ingyenessége meg más hasonló maszlag duma ? ne vicceljünk már uraim elvtársaim , ebbe már régebben más is belefulladt ! Tarlósék sem voltak jók és ezek sem lesznek azok ! Ez a mai Magyarország !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html