Az index 50 pontos értékei jeleznek stagnálást, így a decemberi 50,2 pontos adat inkább stagnálásnak tekinthető. Az e fölötti értékek jelzik egyébként a szektor bővülését, az alattiak pedig zsugorodásra utalnak. 2013-ban kétszer (májusban és júliusban) volt 50 pont alatti a magyar index. Ugyanakkor az látható, hogy a magyar BMI folytatja az évek óta látott zikk-zakk mozgást a stagnáló érték körül, és nem igazán bontakozik ki hosszabb távon stabil trend. Eközben az eurózóna feldolgozóipari indexe nyár óta egyenletes javulást mutat.

Ami a kilátások szempontjából különösen fontos, hogy miként alakult az új rendelések indexe. Az MLBKT jelentése szerint ez enyhébben csökkent, a mostani a hatodik legalacsonyabb decemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya azonban ismét magasabb lett, de elmarad az elmúlt három év átlagától.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent novemberhez képest, de a június-augusztusi három hónap szűkülés után egymás után negyedszer jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke csökkent az előző hónaphoz képest, de továbbra is 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de az idei értékek ismét növekedést jeleznek, május kivételével.

A termelési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, de egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már második hónapja. A decemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett novemberhez képest, és az ütem némileg gyorsult.

A vásárolt készletek elkezdtek csökkenni, négy hónapos növekedés után, de az ütem nem túl erős.  Decemberben a foglalkoztatás alindexe 50 pont alá csökkent, azaz inkább a foglalkoztatás csökkenésére utal a szektorban.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség visszaesését is jelzi. A mostani érték jócskán alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a harmadik legalacsonyabb decemberi adat.

A beszerzési árak esetében az árak enyhe növekedése folytatódott válaszadóink jelzése szerint.

A késztermékkészletek szintje decemberben alacsonyabb lett. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a nyolcadik legalacsonyabb 1995 óta.