Stratégiát várnak a rektorok

Értelmetlennek tartja az egyetemek és főiskolák jövőjéről szóló találgatásokat a kormány végleges döntése előtt Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete nem ért egyet az elképzeléssel, és tárgyalásokat kezdeményezett a Fidesz frakcióvezetőjével.
NAPI, 2011. május 6. péntek, 09:04
Fotó:

A kabinet a hónap végén tárgyal a felsőoktatási koncepcióról. Közben folytatódtak az egyeztetések, csütörtökön 4 főiskola rektorával tárgyalt az oktatási államtitkár.

Hoffmann Rózsa a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy mindenképpen ésszerűsíteni kell, mert túlméretezett a felsőoktatás szerkezete, de jelenleg csak ötleteket és javaslatokat gyűjtenek.

Átfogó felsőoktatási stratégia kidolgozását javasolja a Rektori Konferencia. Sándorné Kriszt Éva a testület elnöke a Kossuth Rádió reggeli műsorában hangsúlyozta, hogy szakmai szempontok alapján kellene a felsőoktatás átalakítását megkezdeni. Szerinte az ország lélekszámához képest nincs túl sok egyetem, a karok számán azonban lehetne változtatni.

A Magyar Rektori Konferencia pénteken ad ki közleményt azok után, hogy csütörtökön már többen is nyilatkoztak a felsőoktatási intézmények átalakításáról szóló, szerdán nyilvánosságra került koncepcióról, amely szerint a mostani, 29 állami fenntartású felsőoktatási intézményből mindössze 16 maradna meg, a többit összevonnák.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet egyetért a változtatások szükségességével, de Kaposi József az intézet igazgatója arra is figyelmeztetett a Kossuth Rádióban, hogy ha az állam részben kivonul a felsőoktatásból, az nem járhat azzal, hogy az egyetemek csak az elit számára lesznek elérhetőek.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elfogadhatónak tartja az ésszerűsítést, de nem érti, mi alapján választották ki az intézményeket. Az MSZP-s Hiller István szerint a napvilágra került átszervezési terv a felsőoktatás szétverését, a rektorok és professzorok megalázását jelenti.

HOZZÁSZÓLÁSOK