Súlyos allergiás reakciót okozó csokoládé pralinét vontak ki a forgalomból

Földimogyorót tartalmazó csokoládé pralinét kellett kivonni a kereskedelmi forgalomból több európai tagállamban, köztük Magyarországon is, mivel az súlyos allergiás reakciót válthat ki - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken.
MTI, 2015. szeptember 4. péntek, 18:14
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint a riasztás szeptember 3-án, csütörtökön este érkezett az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül.
A szóban forgó termékek: a "Choceur" belga praliné (tételazonosító: L 1523021), valamint a "Palace" válogatott belga praliné (minőség-megőrzési idő: 16.08.2016), amelyeket az áruházak levettek a polcokról.

A belga hatóság által kezdeményezett riasztás alapján az említett két termék nem jelölt allergén összetevőt, földimogyorót tartalmaz. Ezért a Nébih felhívja a földimogyoróra érzékeny fogyasztók figyelmét, hogy a kifogásolt terméket ne fogyasszák el.

A közlemény emlékeztet: a földimogyoró fogyasztása az arra érzékenyeknél kis mennyiségben is hirtelen kialakuló, súlyos allergiás reakciót okozhat. Éppen ezért alapvető élelmiszerbiztonsági elvárás - az idevonatkozó (1169/2011/EU) rendeletben foglaltaknak megfelelően -, hogy a potenciális allergénekre minden esetben figyelmeztetni kell a fogyasztókat.

A termékek forgalomból történő kivonását az élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrzi. A Nébih kéri az élelmiszerintoleranciában és allergiában szenvedő fogyasztókat, hogy aki már vásárolt a fenti azonosítókkal ellátott termékből, ne fogyasszák el - olvasható a közleményben. (Képünk illusztráció, nem a forgalomból kivont termék látható rajta.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

francois, 2015.09.05 01:34

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html