Nem biztonságos élelmiszer forgalomba hozatala miatt a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága azonnali hatállyal visszavonta Farkas Zsolt egyéni vállalkozó által Galambok, Hegyalja u. 30/A alatt működtetett sertésvágóhíd működési engedélyét. Az engedély visszavonását követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatósága a vállalkozást haladéktalanul törölte az engedélyezett létesítmények listájáról is - közölte a NÉBIH.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy megyei adóigazgatóságának megkeresését követően a Zala megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság augusztus 30-án nyomonkövetési vizsgálatot végzett a vágóhídon. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a vágóhídon feketevágás során 764 sertést vágtak le, így többek közt elkerülve a vágás során kötelező hatósági állatorvosi vizsgálatokat is.

A levágásra szánt állatok hatósági húsvizsgálata mind az uniós, mind a hazai jogszabályok alapján kiemelt feladat, mivel ezek segítségével számos, állatról emberre terjedő betegség kiszűrhető - írta a NÉBIH. A vállalkozó által elkövetett súlyos jogsértés következtében - miszerint tevékenységével nem biztonságos élelmiszert forgalomba hozva súlyosan veszélyeztette a fogyasztók egészségét -, az illetékes hatóság a működési engedély azonnali visszavonásáról döntött és a vállalkozót 135 millió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírsággal sújtotta. A NÉBIH a központi ellenőrzései keretében a jövőben is kiemelt célként foglalkozik a vágóhidakon végzett illegális vágási tevékenységek feltárásával - olvasható a közleményben.