Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nemcsak a pénztárcájukon érzik a nyugdíjasok, hogy nehezebb lett a megélhetés. A statisztikai adatok is megerősítették a napokban: nőtt a jövedelmi szegénység az idősek körében, és nagyobb lett a különbség a reálbérek a nyugdíjszerű ellátások mértékének növekedése között is - kezdi cikkét az Atv.hu, melyben arról számolnak be, hogy egyre több nyugdíjas vállal munkát.

Jelenleg még ugyanannyi közterhet kell fizetniük a munkabérükre, mint az aktív lakosságnak, de jövőre komoly változás jön: a közterheket megszüntetik mind a munkaadók számára, mind a munkavállalók számára, ezért csak az szja kötelezettség terheli a nyugdíjast, tehát várhatóan nagyon sokan fognak munkát keresni - beszélt a csatornának Karácsony Mihály, az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke.

Az igény már látszik a foglalkoztatási adatokból is: a kedvezményes szövetkezeti rendszerben, amelyben az adóterhek már eddig is alacsonyabbak volt, az augusztusi adatok szerint idén majdnem 10 ezer nyugdíjas helyezkedett el.

"Kb. 45 ezer fő, aki valamilyen szinten nyilatkozott arról, hogy szeretne a szövetkezeti tevékenykedésnek a részese lenni, ebből olyan 9-10 ezer fő, aki már aktívan dolgozott az idei évben, és nagyjából ez egy ilyen 1,8 milliárd forintnyi kifizetett bért jelent a nyugdíjasok felé" - ismertette Dolgos Attila a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi alelnöke.

A kormány célja is, hogy a nyugdíjasok munkaerőpiacra való visszaterelésével enyhítse az országot sújtó emberhiányt. De a könnyítések dacára sem várható, hogy tömegesen ostromolják a munkahelyeket. A korosztály egészségi állapota ugyanis nem túl jó, a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint.

Az inflációkövető nyugdíjemelés sem változtat sokak megélhetési gondjain: ahogy arról a Napi.hu korábban írt, a nyugdíjas termékkosár termékei az átlagos pénzromlásnál nagyobb mértékben romlottak. Sőt, még a jósolt inflációnál is nagyobb az értékvesztés. Utóbbi kapcsán a kormány jelezte, hogy kész felülvizsgálni a számokat és nagyobb emelésről dönteni.

A nyugdíjhelyzet egyre súlyosabb Magyarországon: a csaknem kétmillió nyugdíjas egyharmada még százezer forint nyugdíjat sem kap és a közeljövőben éri el a nyugdíjkorhatárt az a tömeg, amely munkapályája nagyobbik részét 1990 után futotta be. A közülük sokaknak a munkanélküli időszakok miatt nem lesz meg a 40 éves vagy akár a 20 éves munkaviszonya sem. Így egyre többen kapnak majd résznyugdíjat, vagy egyáltalán nem lesznek öregségi nyugdíjra jogosultak.