A gazdasági világválság következményeként világszerte növekednek a korrupciós kockázatok, ezért nagyobb figyelmet kell fordítani a korrupció elleni küzdelemre - áll a Global Integrity legfrissebb, 57 országra kiterjedő vizsgálat eredményeit összegző jelentésében. A kormányzati és korrupciós trendeket nyomon követő nonprofit szervezet által kiadott dokumentum szerint az országok leggyakrabban azzal a korrupciós fenyegetéssel szembesülnek, hogy a pénz szabályozatlanul és ellenőrizetlenül áramlik a politikába.

Nathaniel Heller, a Global Integrity igazgatója szerint a legtöbb ország antikorrupciós tevékenységének egyik megoldatlan problémája, a pártfinanszírozás kérdése. A politikai pénzügyek átláthatóvá tétele nagymértékben csökkentené a korrupciót - véli Heller.

Először vagyunk benne

Magyarország idén először kapott helyet abban a jelentésben, amelyben több mint háromszáz úgynevezett "Integrity Indicator" használatával vizsgálta az adott államok korrupcióellenes erősségeit illetve gyengeségeit. A szervezet úgy látja, Magyarország is megnövekedett korrupciós kihívások előtt áll. A jelentés szerint hazánkban a legproblematikusabb terület az igazságszolgáltatás.

Gyenge a kormányzat elszámoltathatósága, s ez különösképp érvényes a bíróságokra. A bírói testületekben nincs kellőképpen szigorú összeférhetetlenségi szabályozás, a bírák kiválasztásában a protekció érvényesül, és az is aggodalomra adhat okot, hogy a bírák vagyonnyilatkozatai a nyilvánosság számára nem hozzáférhetőek.

A média közepes besorolást ért el, ám az "öncenzúra", ami a magyar újságírók körében igen elterjedt, szintén problémát jelenthet. A vizsgálat kiemeli a parlamenti képviselők és köztisztviselők megajándékozására és juttatásaira vonatkozó irányelvek hiányát, amely a korrupció melegágya lehet. A tanulmány példáként említette, hogy Magyarországon a pártoknak juttatott hazai és külföldi adományokra vonatkozó szabályozás kijátszható olyan alapítványoktól kapott támogatásokkal, amelyekre nem vonatkoznak szigorú szabályok.

Pozitívum viszont, hogy Magyarország erős ombudsmani hivatallal rendelkezik, valamint a civil szervezetek korrupció ellenes tevékenysége is igen aktív. Hazánk választási rendszerét nagyon erősnek ítélte a Global Integrity. Összességében Magyarország a hat kategóriában a "közepes" értékelést kapta, a maximális 100 pontból 77-et begyűjtve.

Összhang a korrupciós jelentésekkel

A Transparency International által készített korrupció-érzékelési index (CPI) sok esetben nagy hasonlóságot mutat a Global Integrity jelentésével. A TI tanulmánya szerint hazánk továbbra is a közepesen korrupt országok közé tartozik. Ha viszont nem lesz hatékony fellépés a korrupció ellen, Magyarország a következő években könnyen visszacsúszhat az összehasonlító listán, ami erősen ronthatja versenyképességünket a régióban.

A Transparency International szintén úgy véli, a párt - és kampányfinanszírozás átláthatatlansága és az ezzel szorosan összefüggő túlbonyolított közbeszerzési rendszer a hazai korrupció melegágya.

A bíróságok működésével kapcsolatos hiányosságok, melyek nagyrészt az igazságszolgáltatás szervezeti felépítéséből adódnak, szervezeti reformokkal orvosolhatók - vélekedik a Transparency International Magyarország.

A TI hangsúlyozza: idehaza legégetőbb talán a párt- és kampányfinanszírozás új szabályainak mielőbbi elfogadása, a közbeszerzési rendszer radikális reformja, a politikai befolyás csökkentése a köz- és üzleti szférában, valamint a társadalmi szemléletformálás.