Svájci segítséggel újul meg az országos légszennyezettségi mérőhálózat

A Svájci hozzájárulás elnevezésű pénzügyi támogatási program segítségével újul meg Magyarországon az országos légszennyezettségi mérőhálózat eszközparkja - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
MTI-Eco, 2015. május 20. szerda, 17:53
Fotó: MTI/EPA

Radics Kornélia közölte: a program keretében 1,6 milliárd forint értékű fejlesztést hajtanak végre, és korszerűsítik a levegőszennyezettségi mérőhálózatban használt mintavevő készülékeket és laboratóriumi mérőeszközöket az országban. A projekt finanszírozása 85 százalékos svájci támogatással, 15 százalékban pedig a magyar központi költségvetés társfinanszírozásával, a svájci-magyar együttműködési program keretében valósul meg.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára elmondta: a két évvel ezelőtt kezdődött projektben felhasznált pénzekkel ez év végéig kell elszámolni. Eddig mintegy 1,3 milliárd forintot költöttek el.

Az államtitkár a jelenlévő Jean-Francois Paroz svájci nagykövethez szólva köszönetet mondott a svájci népnek, amely népszavazáson döntött arról, hogy 1 milliárd frankkal támogatják az EU-hoz újonnan csatlakozott 10 ország felzárkóztatását. Ebből az összegből Magyarország 31 milliárd forint támogatásban részesült. A 37 Magyarországon megvalósuló projekt egyike az FM intézményrendszerében megvalósuló fejlesztés, amely az országos levegőszennyezettségi mérőhálózat korszerűsítését szolgálja.

Az államtitkár kifejtette, hogy Magyarország a közepes légszennyezettségű államok közé tartozik, de a kisméretű szállópor szennyezettség esetében nem tudja maradéktalanul teljesíteni az uniós elvárásokat. Ezért ágazatközi programot dolgoztak ki a levegő minőségének javítására. A légszennyezettségi mérőhálózat korszerűsítése révén megállapítható lesz, hogy hol szükséges beavatkozni.

Jean-Francois Paroz nagykövet azt emelte ki, hogy a svájci frank erősödésének köszönhetően az eredetileg tervezettnél 155 millió forinttal nagyobb fejlesztési forrás áll rendelkezésre a projekt megvalósítására, ami többlet eszközbeszerzést tesz lehetővé.

HOZZÁSZÓLÁSOK