Szakértő: komoly megszorításokra készülhet a kormány

Makrogazdaságilag megalapozatlan válságról beszélni, Orbán Viktor miniszterelnök sem azért teszi, mert a jövőbe lát. Egyszerűen komoly megszorításokra készül a kormány, amelyet külső tényezőkre fog. Strukturális átalakítások nélkül Magyarország nagy bajban lehet - vélekedett Oblath Gábor, a Kopint-Tárki tudományos tanácsadója a Független Hírügynökségnek.
Szabó Dániel, 2018. június 28. csütörtök, 08:09
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Kockázatok mindig vannak a világgazdaságban, de főigazságként felvetni az általános krízist nem reális. Makrogazdasági szempontból nincs értelme - nyilatkozta a portálnak a szakértő, akit arról kérdeztek, mennyire megalapozott volt Orbán Viktor miniszterelnök Kötcsén, a Fidesz zártkörű piknikjén tett kijelentése, hogy közelít egy általános válság.

Oblath arra tippel, hogy megszorításokra készül a kormány, amely eredetileg - noha tagadta - neoliberális gazdaságpolitikát vezetett be. Brutális jövedelemátcsoportosítást hajtott végre a vagyonosok javára a szegényektől, de mára ezt jelentősen vegyítette a komoly béremelésekkel, amely szélesebb rétegek számára juttatott valamennyi pénzt - írja cikkében a FüHü.

A szakértő szerint a magyar gazdaságban jelenleg komoly problémát okoz a kétszámjegyű béremelés, mivel erre nincs valódi fedezet a növekedésben. Csak az adósság terhére tartható fenn ez az ütem. Erre figyelmeztetett már korábban az Európai Bizottság is legutóbbi országjelentésében, de a szerdán közölt IMF-jelentésben is arra kérik a kormányt, hogy a prociklikus gazdasági trend ellen tegyen lépéseket. (Érdekesség viszont, és Oblath állításának némileg ellent mond, hogy egy esetleges válsággal szembeni intézkedéseket vár el Magyarországtól a valutaalap.)

A hiány egyre jobban nő, nem véletlen, hogy az EB és a pénzügyminiszterek EU-s tanácsa is jelentős költségvetési korrekciót szorgalmaz, a strukturális hiány kiigazítását kérik a kormánytól. A büdzsé 3 százalékos GDP-arányos hiánya szerintük és a szakértő szerint sem tartható, így vagy egy 1,5 százalékos kiigazítás, vagy bevételnövelés szükséges. Ez 700 milliárd forintos tételt jelent.

Vértes András, a GKI elnöke is hasonlóan látja a kormány által kommunikált válságot: a hiány miatt is kezdtek el a kormányban világgazdasági válságról beszélni és erre való hivatkozással szükségessé váló magyar gazdaságpolitikai fordulatra készítenek fel. Oblath szerint ez akkor lesz igazán veszélyes a magyar gazdaságra nézve, ha a kormány még az idén, legkésőbb jövőre lehívja és el is költi a 2021-ig tartó uniós ciklusban az országnak odaígért támogatás teljes összegét. A keret 94 százalékáról a kormány meghozta a döntést, de kifizetés eddig csak 14 százalékban történt. A jelenlegi kifizetéseket a költségvetés terhére teszik, ami ahhoz vezetett, hogy elszállt a hiány.

A portál szerint az elemzői véleményekből legvalószínűbb okként az vélelmezhető, hogy ha nem marad jelentős uniós támogatási összeg, akkor kiürül a kassza, és a jelenlegi számítások szerint a magyar gazdaság növekedése a mostani 4 százalék körülinek felére (vagy az alá) fog zuhanni.

Oblath szerint a jövő évi költségvetés számaiból nem látszik, hogy jövőre válságra számítana a kormány. Abban még erős, 4 százalék körüli növekedést vár a kabinet, ez pedig ellentétes a krízist váró kommunikációval.

Ráadásul a nemzetközi szervezetek (OECD, Európai Bizottság, Nemzetközi Valutaalap) előrejelzései a következő két évben a világgazdaság növekedésének gyorsulását várják.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Perfect, 2018.07.02 11:12

@laci_52: Ez nem csodálkozást vált ki, nagyjából mindenki tudja hogy ez így megy és legtöbben csodálkozás helyett elítélik a módszert. Már csak azért is mert a magát nagyon korrektnek , őszintének beállító kormány sosem beszél erről sem a választások előtt sem utána. Ennek úgy kellene működnie hogy a tagdíjakból, a szimpatizánsoktól és szponzoroktól kapott pénzt fordítják erre. Az adókból befolyt pénz felhasználásával azok is támogatják közvetett módon a kormánypártot akik nem rájuk szavaztak, persze erről nem ők tehetnek hanem az inkorrekt kormány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.07.02 10:48

Minden kormány ezt csinálja: választás előtt osztogat(szavazatokat vásárol!), utána pedig megszorít, hogy helyreálljon az egyensúly. Ne csodálkozzunk ezen, a politika érdekei ezt diktálják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2018.07.02 10:27

Csak rövid segítségként: a kormány a lopások és a neokon gazdaságpolitika miatt kifeszítette a gazdaságot, és helyi válság, visszaesés várható, amit persze a lakosság fog megszívni. Különösen nagy bukta várható, mert már - a jelen EU-s pénzügyi ciklusra kiírt pályázatokat - a költségvetésből szinte teljes összegében kifizették, viszont a 90% körüli uniós rész a csalások, túlárazások, szabálytalan versenyeztetés, stb. miatt csak töredék mértekben fog befolyni.
(Ezt növelni fogják a következő ciklus megvonásai is, de ezek csak 2022-től jelentkeznek majd, az akkorra várható kilábolási próbálkozásokat megnehezítve.)
Ezért sulykol a fideszes propaganda világválságot (ami persze nem kizárt, de egyenlőre nincs még az ajtók előtt), eleve elterelendő a szót a saját szakmai és erkölcsi hibáikról, a kialakított társadalmi mocsárról, az elkerülhetetlen megszorításokról (amit persze tagadni fognak, másképp nevezik, szokás szerint).
Erre próbálnak a tervezett költségvetésben tartalékolni,
egy kézbe összpontosítani a korrupciót, de ezek nagyon nem lesznek elegek, ha az unió ténylegesen elengedi Orbán kezét. Na, akkor fognak a népek nagy számban az utcára tódulni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.06.29 14:51

@yamimarik:
definialnad, hogy mit jelent a "felkeszult" szo. pontosan hanyezer milliard utan lehet azt mondani, hogy valaki felkeszult? es pontosan hogyan kene ezt eloteremteni? es vajon hogy allnak ezzel mas orszagok, ok mar felkeszultek? az imf altalanosit.

a koltsegvetesben vannak tartalekok, parszaz milliard, tehat kisebb valsagokat potkoltsegvetes nelkul is siman managelni tud magyarorszag. ha nagyobb valsag van, akkor a hianyt el lehet ereszteni, az tovabbi parszaz milliardos mozgasteret jelent. ha baszottnagy valsag lesz, akkor meg ugyis mindegy, nincs az a koltsegvetes, amit ne kene ujrairni, valszeg potkoltsegvetest fog csinalni a vilag legalabb 90%-a.

nincs felkeszulve, igazabol ez egy bullshit. orbanekra lehet kopkodni, van egy csomo dolog, amiert megerdemlik, es jogosan. de a koltsegvetest mindig kezben tartottak, sokkal jobban mint barmelyik mas europai allam. mondom ezt orban utalokent. keress mas tamadasi pontot, szerintem ez kurvba nagy zsakutca...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.28 16:22

@na4: "bevezetni a digitális államapparátust. Gyors, olcsó, hatékony"

Helyes! Kezdjük Orbán lecserélésével egy számítógépre.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html