Százmilliárddal tartoznak - mégis titokban maradhat személyük

Miközben 120 milliárd forintot von ki a kormány az egészségbiztosító költségvetéséből, titok övezi a közel 105 milliárdos járulékkal tartozók körét - ismerteti a pénteki Világgazdaság.
MTI-Eco, 2011. augusztus 5. péntek, 07:52
Fotó:

Közel 105 milliárd forint az Egészségbiztosítási Alap (EA) járulékának kinnlevősége, de az adózás rendjéről szóló törvény nem teszi lehetővé a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), hogy közzétegye az adósok listáját. A Világgazdaság ezt a választ kapta a NAV sajtóosztályától a tartozás eredetét firtató kérdésére. Mint írják, ez Rolek Ferencet, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnökét is meglepte. A jelentős összeggel tartozó adóhátralékosok listája mindenki számára elérhető a NAV honlapján; ugyanígy kellene eljárni a járuléknál is, hiszen mindkettő közpénz - hangsúlyozta az alelnök a Világgazdaságnak.

Rolek Ferenc azt gyanítja, hogy a kétféle adóskör fedheti egymást. Ez a véleménye a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnökének is. Csiba Gábor úgy fogalmazott: a nyilvánosság növelhetné a járulékfizetési hajlandóságot, amire nagy szükségük lenne az EA-ból gazdálkodó kórházaknak, szakrendelőknek - olvasható a gazdasági napilapban.

HOZZÁSZÓLÁSOK