Százmilliós kárt okoztak a cigicsempészek

A Fővárosi Főügyészség bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt négy személlyel szemben nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.
Napi.hu, 2016. július 19. kedd, 09:42
Fotó: Napi.hu

A vádirat lényege szerint a vádlottak a vádbeli időszakban - egészen az elsőrendű és harmadrendű vádlott 2014 áprilisában történt elfogásáig - rendszeres haszonszerzésre törekedve, jövedéki adózás alól elvont dohányárut szereztek meg, majd azt más szállítmánynak álcázva, értékesítés céljából több alkalommal külföldre csempészték.

A bűnös tevékenységet az elsőrendű vádlott szervezte és felügyelte, az egyes részfeladatok végrehajtását pedig a vádlottak megosztották egymás között. A csempészett cigarettát a vádlottak vidéken bérelt raktárhelyiségekben tárolták, majd fuvarozó cégen keresztül - például fekete tea szállítmányként feltüntetve - vagy alkalmi sofőr igénybevételével szállíttatták külföldre.

A vádlottak a fenti módon összesen több mint 400 ezer szál cigarettát, valamint mintegy 3300 kilogramm dohányt szereztek meg, illetve csempésztek ki az országból.

A vádlottak a bűncselekménnyel jövedéki-, illetve általános forgalmi adónemben összesen több mint 130 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A vád tárgyává tett bűncselekmény törvény szerinti büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

HOZZÁSZÓLÁSOK