116 településen állhat le a szemétszállítás

Már idén sem volt lomtalanítás Gödöllő környékén, mert nincs pénz a járműpark karbantartására. Két hét múlva a szelektív hulladék maradhat a lakosság nyakán - írja a Népszava.
Szabó Zsuzsanna, 2018. szeptember 22. szombat, 18:20
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Gémesi György, Gödöllő polgármestere és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke pénteken élő adásban jelentkezett be Facebookon, hogy tájékoztassa a lakosságot a szemétszállítás egyre problémásabb helyzetéről - írja a Mércére hivatkozva a Népszava.

A polgármester Gyenes Szilárddal, az Észak-Kelet Pest és Nórgád megye hulladékának elszállításáért felelős cég ügyvezető igazgatójával beszélgetett. A Zöld Híd B.I.G.G. Kft. 116 településen 52 járművel megközelítőleg 360 ezer ember hulladékát kezeli - vagy inkább csak kezelné. Forráshiány miatt 2012 óta folyamatosan elmaradnak a járművek karbantartásai, nemrég már 20 jármű nem tudott munkába állni egy nap. Idén a lomtalanítás is elmaradt, Gyenes szerint  "ha egy szombati lomtalanításra kiengednék a járműveket, a meghibásodások miatt hétfőre már a vegyes- és a szelektív hulladékgyűjtés is veszélybe kerülne."

A forráshiány oka, hogy a lakosság által befizetett szemétdíjak átkerültek az önkormányzatoktól az állam kezébe, ahonnan már csak a töredékét osztják vissza a szemétszállító cégeknek. Ez a Zöld Híd esetében évi 130 milliós hiányt okoz.

Ezért a lomtalanítás elmaradása után újabb szolgáltatások eshetnek ki: mivel a vegyes hulladékszállítás a legfontosabb környezetvédelmi és közegészségügyi szempontból, először a szelektív szemetet nem fogják elvinni.

Képünk forrása: Napihu/Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

renitencs, 2018.09.23 07:54

Valami hasonlót olvastam tavalyelőtt is, biztosan csak képzelem, hogy Pécsett most is jön hetenként kétszer a kukásautó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2018.09.22 19:28

Semmi különös, a kormány emberei innen is kilopják a pénzt, mint minden más szolgáltatásból. Szinte semmi sem működik elfogadhatóan. És ezeknek a tolvajoknak van bőr a képükön a Sargentini jelentést kritizálni.
Ali baba olyan képpel halgatta, amikor a Tiborcz nevű bűnöző ügyeinek Polt ügyész általi elsumákolásáról volt szó, mintha egyiket sem ismerné, vagy Grazban nagy adag botoxot
is kapott volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html