Fülöp Zsolt, a város polgármestere még a hét közepén arra kérte mindazokat, akik hétvégi kirándulásként szívesen látogatnak el Szentendrére, hogy ezt most - a helyzet normalizálódásáig - ne tegyék.

Nem hozott kellő eredményt azonban az autósforgalom korlátozása Szentendrén. Az autós turisták ugyan elkerülték a várost, de megtöbbszöröződött a kerékpáros-forgalom. A kerékpárosok kisebb nagyobb csoportokban jelentek meg a Duna-korzón, a Belvárosban, és felkeresték a nyitva tartó cukrászdákat, lángossütőket, ahol csoportosulások alakultak ki. Ezért módosítottuk, tovább szigorítottuk a belvárosi forgalomkorlátozásra vonatkozó rendeletet - mondta Fülöp Zsolt.

Az önkormányzati rendelet szerint a városba vezető kerékpárút északi és déli pontjánál igazoltatások lesznek, csak szentendrei lakosok - akiknek a lakóhelye, tartózkodási helye vagy magánlakása van Szentendrén - használhatják az É-D irányú, Duna-parti kerékpárutat (az Eurovelo 6 szentendrei szakaszát) a húsvéti ünnepek alatt. A nem szentendrei kerékpárosokat a 11-es útra terelik, ahol a kijelölt kerékpár-nyomon kerülhetik el a Belvárost.

Szentendre belvárosának cukrászdái és lángossütői még mindig vonzó célpontok a sétálók és a kerékpárosok számára, ami - annak ellenére, hogy az üzletvezetők igyekeztek mindent megtenni az óvintézkedések betartása érdekében - kisebb nagyobb csoportosulásokat eredményezett. Ennek elkerülése érdekében a polgármester - az üzletvezetőkkel egyeztetve - úgy döntött, hogy vasárnaptól elrendeli ezek bezárását is a húsvét ünnepekre.