A kaszinókból is kitilthatják a nyerőgépeket

Újabb két kérdés érkezett az Európai Bírósághoz a hazai nyerőgéppiac állami átszervezésével kapcsolatban. Az állásfoglalástól függően a kormány akár kénytelen lesz visszaadni a piacról kiszorított cégek működési lehetőségét.
Vég Márton, 2018. november 26. hétfő, 11:01
Fotó: Pixabay

Újabb lényeges ponthoz érkezett a nyerőgépek betiltásának jogi háborúja a magyar állam és az egykori működtetők közt. A Fővárosi Közigazgatási és Munkajogi Bíróság október végén több kérdéssel is - állásfoglalást várva - az Európai Bírósághoz (EB) fordult - tudta meg a Zoom.hu. A portál szerint a feltett kérdések közül kettő mindenképpen érdeminek tűnik, miután az ezekre adott válaszok nagyban befolyásolhatják a piacról kiebrudalt vállalkozások magyar állammal szembeni kártérítési lehetőségeit.

Az Európai Bíróság sajtóosztálya a lapnak annyit árult el, hogy a két vonatkozó kérdés közül az egyik arra keresi a választ: "kizárhatóak-e az uniós jog alól az érintett cégek közül bizonyos vállalkozások a szolgáltatásnyújtás módja miatt?" Abban az esetben, ha az Európai Bíróság úgy látja, hogy a kizárás megtörténhet, akkor - legalábbis uniós jog alapján - az érintett vállalkozások nem lesznek jogosultak kártérítésre. Ezt ugyanis onnantól már csak a magyar jogszabályok, illetve az alkotmány tulajdonhoz való joga alapján kérhetnék.

A másik kérdés a Zoom.hu szerint az adóemelést feszegeti: "diszkriminatív volt-e az a lépés, amikor megemelték a nyerőgépek adóterhét, és ezáltal egyes helyeken csak veszteséggel lehetett üzemeltetni azokat". A lap informátora szerint, ha az uniós szervezet arra az álláspontra jut, hogy ez nem tekinthető diszkriminatívnak, akkor a kártérítés jogi alapja szintén veszélybe kerülhet. Ha azonban az EB ezzel ellentétesen, igen választ ad, akkor az állam számára az egy furcsa helyzetet teremthet: vagy a kaszinókban is megszüntetik a nyerőgépek működtetését, vagy a kormány kénytelen lesz visszaadni a piacról kiszorított szereplőknek a működés lehetőségét.

A kormány 2011-ben egyik hónapról a másikra ötszörösére, gépenként havi 500 ezer forintra emelte a játékadót. Ezt a tehernövekedést kizárólag a legnagyobb forgalommal rendelkező helyeken lehetett kitermelni. A kormány olyan szabályozást is hozott, amely szerint az automatákat kizárólag koncesszióval rendelkező játékkaszinókban lehet üzemeltetni. Ez azt jelentette, hogy valójában minden olyan vállalkozás működése ellehetetlenült, amely ilyennel nem rendelkezett - írta a Zoom.hu.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.11.29 23:41

Nocsak... fegyelmezik a Hörcsögöt? Netán már a selyemzsinórt is elküldték neki? Úgy hallom, a TV2-t is elveszik tőle... nehéz az élete az oligarcháknak manapság...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html