Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év rendkívüli szárazsággal indult, csak az április végi csapadék javított jelentősen a talajok nedvességtartalmán. A május lényegesen hűvösebb volt, mint tavaly, ezért a növények döntő többsége nehezen indult fejlődésnek. Több növényvédelmi probléma is jelentkezett, mint egy évvel korábban, főleg baktérium- és gombaeredetű betegségek okoztak kárt.

Mindezek miatt a zöldborsótermés például átlagosan 4,8-5 tonna körül alakult, ami éppen csak fedezi a termelés költségeit. A kukorica- és a hagymatermés átlagosnak ígérkezik, az ipari paradicsomnál jók a kilátások, a paprikatermelők azonban gyenge vagy közepes szezonra számíthatnak. A gyökérzöldségek terméskilátásai biztatóak, a káposztatermelők átlagos évre számíthatnak - derül ki a helyzetjelentésből.

A feldolgozóipar idén kevesebb csemegekukoricát igényelt, ezért csökkent a vetésterület is. Ez annak ellenére történt így, hogy a tavalyi kisebb termés az idei évre jó piaci lehetőségeket körvonalazott. Az időjárási viszonyok miatt július végére, augusztus elejére a betakarítás összetorlódott. A feldolgozói kapacitások hiánya miatt ebben az időszakban jelentős mennyiségű termést nem tudtak betakarítani. Az idei év termésmennyiség szempontjából átlagos lesz, nem éri el a remélt ötszázezer tonnát.

Az ipari paradicsom betakarítása sem a megszokottak szerint zajlott, később kezdődött, mint általában, a fajták "összeértek" - írta a napilap.