Szereti az egrest? Íme, a Nébih tanácsai

A köszméte, vagy más néven piszke, illetve egres, viszonylag kevésbé kedvelt bogyós gyümölcsünk. A jól megérett gyümölcs kifejezetten finom ízű, bár kétségtelen, hogy nem olyan karakteres, mint például a szamóca vagy a málna - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Ételt csak okosan oldalon.
Szász Péter, 2020. június 30. kedd, 14:44
Fotó: Getty Images

Az egrest gyakran használják vegyes lekvárokban, kihasználva nagy pektintartalmát is, ami segít a lekvár megfelelő állagának elérésében (jobban sűrűsödik, nem kell olyan sok ideig főzni).

Hűtőben pár napig eltartható. Ha a házikertbe ültetnénk köszmétebokrot vagy -fácskát (gyakori a mutatósabb törzses változat is), érdemes elgondolkodni a piros fajtákon is vagy pedig a ribiszkeköszméte, más néven rikő, vagy josta ültetésén.  A josta eredetileg egy ribiszkeköszméte fajta, de nagyon elterjedt és sokszor általánosságban a ribiszkeköszmétét értik alatta. Ez az egres és a fekete ribiszke hibridje, ami a sima egresnél jellegzetesebb ízű és a betegségeknek jobban ellenáll - írja a hatóság.

Mire kell ügyelni az egres vásárlásakor?

  • Mindig megbízható helyen kell vásárolni, nem alkalmi árusoktól!
  • Ha tartósítani szeretné valaki a gyümölcsöt, akkor az alapanyagokat mielőbb fel kell dolgozni!
  • Ha mégis tárolni kell, akkor az ideális hőmérséklet 10-15 Celsius fok.
  • A sérült, romlott termékeken nagy számban találhatóak romlást okozó mikrobák, melyek az ép darabokra is rákerülnek.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK