A politikus szerb vezetőkkel folytatott megbeszélését követően elmondta: a horvát rendőrtisztek azt mondják, hogy erről az intézkedésről a horvát és a magyar belügyminiszter megegyezett.

Ez hazugság, soha nem egyeztünk meg ilyenben - szögezte le, majd hozzátette: kértük a horvát külügyminisztériumot, hogy a horvát kormány és a rendőrök fejezzék be ennek a hazugságnak a terjesztését.

Beremend térségében a magyar honvédség és a magyar rendőrség megkezdte a fizikai akadály megépítését, gyors telepítésű drótakadályt állítanak annak érdekében, hogy megelőzzék az illegális határátlépések lehetőségét - mondta Szijjártó.

A Magyarországgal szembeni horvát bírálatokra a magyar külügyminiszter úgy reagált: Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azért támadta Magyarországot, mert állítólag nem bánt jól a migránsokkal, a horvát befogadórendszer pedig egy nap alatt összeroppant. Szerinte a horvát kormány most azzal van elfoglalva, hogy a magyar határ felé szállítsa a migránsokat, és nem azzal, hogy biztosítsa nekik a szükséges feltételeket.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter meglepetésének adott hangot, hogy Horvátország már egy éve figyeli a migránsválságot a szomszédos Szerbiában, és nem volt felkészülve arra, hogy hasonló esetben kezelje a helyzetet. Két nap alatt összeomlott a horvát (befogadási) rendszer - fogalmazott Stefanovic.

Három javaslatunk van

Magyarországnak három javaslata is van a migrációs válság kezelésére, a probléma ugyanis nemcsak Magyarországot és Szerbiát érinti, hanem az egész uniót - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban, miután tárgyalt Ivica Dacic szerb külügy- és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszterrel.

Szijjártó Péter első lehetőségként azt említette, hogy létre kell hozni egy olyan uniós erőt, amely képes megóvni Görögország határait a migránsáradattól, ehhez pedig az kell, hogy Görögország világossá tegye, hány határőrre, katonára, hajóra, helikopterre van szüksége. Hangsúlyozta: a magyar kormány ebben támogatja azt, hogy legyen kvóta, és osszák el 28 részre a terheket, hogy meg lehessen óvni a görög határt.

A második lehetőségnek azt nevezte, hogy a Törökországban, Jordániában és Libanonban már létező menekülttáborok finanszírozását vegye át az Európai Unió, sőt építsen újakat is, hogy a harcok miatt otthonaik elhagyására kényszerülőknek ne kelljen egész Európáig menekülniük, és a háború lezárulása után hazatérhessenek. A magyar kormány szerint itt is lehetne kvóta, vagy akár az uniós költségvetést is lehetne módosítani.

A miniszter szerint az is megoldási lehetőség lenne, ha az Európai Unió pénzügyi támogatást nyújtana a migránsok tranzitútvonalán fekvő országoknak, Macedóniának és Szerbiának.