Jövőre 3,2 százalékra gyorsulhat a gazdasági növekedés az idei 1,8 százalékról az Európai Unió tíz kelet-európai tagországában a Világbank csütörtökön ismertetett adatai szerint. Magyarországon 2,8 százalékos növekedést vár a nemzetközi pénzügyi szervezet az idei 1,2 százalék után. 

A legnagyobb növekedés Szlovákiában és Lengyelországban várható jövőre, 4,2 és 4,1 százalék, ugyanakkor a legjelentősebb javulás Lettországban és Romániában lesz az előrejelzés szerint: a GDP 3,7 százalékponttal, illetve 3,4 százalékponttal növekedhet 2011-ben 2010-hez képest. Mindamellett a Világbank elemzői szerint sok múlik azon, hogy mennyire lesz fenntartható a globális fellendülés, és mennyire lesznek stabilak a nemzetközi pénzpiacok.

Az EU tíz kelet-európai tagországának talpra állása még mindig alapvetően a külső kereslettől függ, és számos kockázatot rejt magában. Ezek közül a legmeghatározóbb, hogy a tizenötök is gyengén teljesítenek, holott a tízek gazdasága legfőképpen attól függ, hogy mennyire erőteljes a fellendülés a régi tagoknál - figyelmeztet a Világbank.
A bank sürgette a térség kormányait, hogy a kockázatok mérséklése céljából javítsák a pénzügyi rendszer stabilitását, hozzák egyensúlyba az államháztartást, és távolítsák el a növekedés útjában álló strukturális akadályokat.