Az államtitkárság azt kéri a kórházaktól, hogy a konszolidációs támogatás kifizetésénél a legrégebben fennálló tartozásokat vegyék előre, valamint azokat a számlákat, amelyeknél a központi beszerzés miatt szállítói árkedvezményre vállalt kötelezettséget a beszállító - fogalmazott az államtitkár.

A támogatás kiosztásának módjáról kifejtette, az volt a cél, hogy minél több szolgáltató részesülhessen belőle, s prioritás volt a véglegesen megoldható problémák felszámolása. Figyelembe vették a menedzsment munkáját, hogy ki milyen intézkedést tett az egyensúly fenntartása érdekében. Szócska elmondta, komoly ártárgyalásokat folytattak a beszállítókkal is, így volt olyan 5 milliárdos adósságcsomag, amelynél 3 milliárdos térítésben állapodtak meg.

A menedzsment munkája mellett számba vették a jövőbeli beavatkozásokat, áttárgyalták az intézményekkel a bevételi forrásaikat. A forrásteremtési lehetőségek között Szócska utalt a klinikai kutatásokra, amelyek eddig egyenlőtlenül oszlottak meg, de a bevétel növelése érdekében ezt a továbbiakban központosított rendszerben viszik tovább, s már rövid távon is lépéseket tesznek a gyógyidegenforgalomból realizálható jövedelem elérése érdekében.

A 20 legeladósodottabb intézmény 12 milliárdos takarékossági vállalást tett, ebből 6,5 milliárdot már teljesítettek. Az államtitkár kiemelte, most először fordult elő, hogy összehasonlították a költségstruktúrákat, amelynek során például az is kiderült, hogy míg a kórházak többsége 1300-1500 forintból oldja meg a napi étkezést, van ahol ugyanezért 2200-2400 forintot fizetnek.