Szomorú adat jött a magyarokról, ez sok mindent elárul

Harminc év alatt csaknem harmadára esett vissza a rendszeresen könyvet olvasó felnőttek aránya a magyar társadalmon belül. Egy friss kutatás szerint a megkérdezettek mindössze 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen (legalább hetente) olvas, egyharmaduk alkalomszerűen, míg több mint felük (53 százalék) egyáltalán nem olvas. A férfiak többsége szinte soha nem olvas könyvet.
Domokos Erika, 2020. szeptember 22. kedd, 17:29
Fotó: Pixabay

A MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése) szakmai és a PIM (Petőfi Irodalmi Múzeum) anyagi támogatásával a Tárki (Társadalmi Kutatási Intézet Zrt.) 2020 nyarán kutatást végzett a magyarok olvasási és könyvvásárlási szokásainak feltérképezésére.

A 2005-ös kutatási eredményekhez viszonyítva 12 százalékponttal esett vissza a könyvolvasó felnőttek aránya; 2020-ban a felnőtt magyar lakosság 13 százaléka olvas rendszeresen (legalább hetente), míg 2005-ben 25 százalékuk olvasott rendszeresen. A vizsgált időszak egészét tekintve (1981-2020) jelenleg a legalacsonyabb mind a rendszeresen, mind az alkalomszerűen olvasók aránya - hívta fel a figyelmet közleményében az MKKE. A rendszeresen olvasók aránya 1989-ben még 35 százalék volt, míg a soha nem olvasóké 24 százalék.

Már bevallják: nem szeretnek olvasni

A tejes felnőtt magyar társadalmat reprezentáló kutatás szerint a könyvet sohasem olvasók közül a legtöbben azt említették okként, hogy egyszerűen nem szeretnek olvasni (45 százalék), míg a második leggyakrabban említett indok az időhiány (33 százalék). Figyelemre méltó, hogy 2002-ben és 2005-ben a nem olvasók jóval kisebb arányban mondták azt nyíltan, hogy nem szeretnek olvasni (22 százalék, illetve 17 százalék), inkább az időszűkére hivatkoztak elsősorban (39 százalék,illetve 46 százalék).

Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt.

A férfiak többsége nem olvas könyvet

Az országos átlagnál nagyobb arányban olvasnak rendszeresen a nők, a fiatal felnőttek (18-39 évesek) és a 60 évnél idősebbek, valamint a legalább középfokú végzettséggel rendelkezők, a budapestiek és az aktívkorú inaktívak, azaz a munkanélküliek, a tanulók, valamint a szülési vagy gyermekgondozási szabadságon lévők.

Szinte soha nem olvas könyvet a férfiak 59 százaléka, a középkorúak 60 százaléka, az alacsonyan iskolázottak 72 százaléka.

A teljes felnőtt magyar népességet célzó kutatás megerősíti azt a korábbi eredményt, hogy a könyvolvasó felnőtt népesség körében a szépirodalmi művek és a szórakoztató irodalom a legnépszerűbb műfajok.

A magyarok többsége nem vesz könyvet

Jelenleg a felnőtt népesség több mint fele (58 százalék) soha vagy szinte soha nem vásárol könyvet. A lakosság negyede évente néhány alkalommal, 9 százaléka legalább félévente, 7 százaléka legalább negyedévente vásárol könyvet, és csupán 1 százalék azoknak az aránya, akik havi rendszerességgel teszik ezt.

A költési szokásokat a kifejezetten könyvkedvelők online kérdőívében mérte fel a Tárki, mivel elsődlegesen ők jelennek meg vásárlóként a könyvpiacon. A vásárlók - és háztartásaik - átlagosan 12 661 forintot költöttek könyvre a kitöltést megelőző egy hónapban (a legalacsonyabb említett összeg 300 forint, a legmagasabb pedig 100 ezer forint volt). A legkevesebbet a községekben élő, legtöbbet pedig a budapesti háztartások költenek könyvre egy évben.

A hagyományos nyomtatott könyvek magabiztosan tartják könyvpiaci dominanciájukat: az elmúlt egy évben nyomtatott könyvet a teljes népesség 34 százaléka, e-könyvet 2 százaléka, hangoskönyvet pedig 1 százaléka vett.

Az akciókat keresik a könyvszeretők

A leginkább vásárlásra ösztönző akciók közé tartoznak az egyszeri leértékelések, szezonális kiárusítások, melyeket a kifejezetten könyvkedvelő online válaszadók 85 százaléka használ ki tudatosan, miközben (55 százalékukra jellemző a vásárlás elhalasztása az időszakos akciók idejére - állapította meg a felmérés eredményei alapján a Tárki.

A kutatás megállapításait itt olvashatja el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix10, 2020.09.24 19:30

@europeer:
"Mi már semmiben sem vagyunk jók, mindig csak rossz eredményt produkálunk. "

Ha ragaszkodunk a hagyományokhoz az a baj, ha nem , akkor meg az...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.09.24 18:54

jé, egy értelmes hozzászólás!
biztos, hogy ezt ideszántad, a burgonyapiacra?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

eventoj, 2020.09.24 18:38

Ad 1 - Az említett jelenség nem csak a magyarokra jellemző, hanem minden fejlett társdalomra, szóval nem kell a nacionalista hergelés. ? Ad 2. A jelenség nem szomorú hanem természetes folyamat eredménye. Ez akkor is így van ha vannak akiknek ez nem tetszik.

A körülöttünk lévő világ a globalizációval és a információs forradalommal nagyon felgyorsult. A beszerzendő és feldolgozandó információ mennyisége a többszörösére nőtt, és a klasszikus olvasás hatásfoka túl kicsi az eredményességhez. A korábbi információ-beszerzési-feldolgozási szerepeket átvette az internet (netes portálok ahol a hírek mellett szórakoztató olvasmányok is vannak) illetve a vizuális ipar (fotók, animációj és filmek) - amelyek sokkal rövidebb idő alatt sokkal nagyobb hatékonysággal képesek hordozni és átadni az információt.

A hagyományos könyvek olvasásásnak elhalása ugyanolyan természetes folyamat, mint ahogyan a klasszikus komolyzene vagy a festmények kimentek a divatból. Mindig lesz egy szűk réteg, amelyik sznobságból vagy nosztalgiából fog ezzel foglalkozni, de a nagy többség a rövidebb időméretű információk felé fog fordulni.

A kutatás iránya szerintem rosszul volt megfogalmazva, megrendelve. Ha azt vizsgálták volna, hogy az emberek manapság honnan és hogyan szerzik be az információt, egészen más következtetéseket lehetett volna levonni. Például kiderült volna, hogy ma is nagyon sokan olvasnak, csak nem hosszú könyveket, hanem internetes blogokat, vagy közösségi posztokat. Ezek az olvasási igények még azoknál is megvannak, akik a mostani felmérésben "nem-olvasóként" szerepelnek.

Az egy másik kérdés, hogy a hagyományos könyvkiadás és könyvterjesztés egy korszak végéhez érkezett. Az elmúlt 5-10-20 évben mindenfajta trükkel (terjesztői koncentráció, internetes direkt értékesítés, marketinges eszközök stb) próbálják kitolni, eltolni ennek a határát, de ez csak ideig-óráig lehetséges.

Szóval, a hagyományos könyvolvasás visszaszorulásán nem kell szomorkodni, hanem azt kell nézni, hogy ma milyen csatornák és eszközök működnek? - Ezek is nagyon érdekesek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2020.09.23 04:41

Még egyszer, utoljára.
T. M. Logan 29 másodperc. Nagyon durva, de kurva jó, mint A vegyész.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.09.22 21:51

@Archer58: egyedül állsz a pusztában, koma.
körötted néma csend.
a fórum is aluszik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html