Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországon az Európai Unióban a legalacsonyabb a társasági adó, 9 százalékos, ráadásul ez is tovább csökkenthető, például ha korábban használatba nem vett (új) beruházásokat - ingatlanfejlesztéseket, gépbeszerzéseket stb. - valósít meg a cég. A vállatok a látványsport és a filmalkotások finanszírozásának támogatását kedvelik a legjobban, mert ezek magas adójóváírási lehetőségeket kínálnak nekik.

Nem olyan egyszerű, mint amilyennek mondják

Könyvelési szempontból a tao-rendszer lényegesen bonyolultabb annál, mint hogy a cégek a költségvetés helyett, közvetlenül a kiszemelt támogatott szervezeteknek utalják át az adójukat. Alapvetően két mód létezik a felajánlásra: az egyik, hogy az adóalany közvetlenül támogat egy neki tetsző sportegyesületet, szövetséget vagy Magyarországon készülő filmalkotást. Az átutalt összeg ezután levonható az adókötelezettségből vagy akár költségként is elszámolható, amivel összesen 2,25 százaléknyi kedvezményt realizálhat az adakozó vállalkozás.

A másik módszer - és ez a gyakoribb - az adófelajánlás. Ez úgy működik, hogy a társasági adóalany nem közvetlenül egy kedvezményezett szervezetet támogat, hanem előbb befizeti az esedékes társaságiadó-előlegét, aztán az év végén az ehhez tartozó adókiegészítést, illetve a végleges adóját, majd ezt követően az így felgyűlt összegből a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utalja tovább a támogatást a kijelölt kedvezményezett szervezetnek. Ez a módszer biztonságosabb és az adminisztrációja is egyszerűbb, legfőbb előnye azonban az, hogymagasabb adókedvezmény - akár a támogatás mértékének 6,5-7,5 százaléka is - elérhető vele.

Hogyan is működik?

Az első ütemben az adózó rendelkezhet az egyes havi, illetve negyedéves társaságiadó-előlege legfeljebb 50 százalékának felajánlásáról. Az adóelőleg a korábbi évek adókötelezettségéből számítódik - így mivel az adott évben változik a befizetendő adó, az utolsó negyedév végén (december 20.) ki lehet egészíteni az adóalapot. A vállalatoknak ilyenkor már pontosabb képük van az adott évük gazdasági teljesítményéről, így pontosabban tudják, mennyi pénzt tudnak tao-támogatásként felajánlani, és az után mennyi adójóváírás járhat nekik.

Amennyiben az adózó nem tett rendelkező nyilatkozatot a bevallott adóelőlegei terhére vagy a felajánlott összeg nem érte el az adózó által fizetendő adó összegének 80 százalékát, az adóelőleg-kiegészítés során (második ütem) vagy a társasági adó bevallásában (harmadik ütem) rendelkezhetett a még fel nem ajánlott adóelőlegének, illetve fizetendő adójának felajánlásáról.

A támogatók az adóelőleg és az adóelőleg-kiegészítés terhére tett felajánlások után kapták eddig a 6,5-7,5 százalék adójóváírást függően a kedvezményezett céltól.

A december 20-i adófeltöltési határidő után május végéig lehetett további felajánlásokat tenni, ám az az adózó, aki ekkor lépett, már csak 2,16-2,5 százalék adójóváírást szerezhetett a támogatáson. A májusi és decemberi két határidő a gyakorlatban azt eredményezte, hogy féléves ciklusonként dőlt el a támogatások nagy része.

Jött a változás

Ez a tao-támogatási rendszer változott meg júliusban egy az adószabályozást módosító salátatörvényben. Ennek megfelelően a jövő évtől az adóelőleg 80 százalékáig lesz lehetőség az adófelajánlásra a 6,5-7,5 százalékos adójóváírás elérése érdekében, ugyanakkor a december 20-i adófeltöltés, s ezzel az adófelajánlási lehetőség második üteme jövőre megszűnik.

"Megmarad a lehetőség a rendelkező nyilatkozatok módosítására, tehát ha úgy látja a vállalkozás az év végén, hogy a korábbi évekétől el fog maradni a várható nyereségadója, akkor a hátralévő hónapokra vonatkozó adóelőlegből történt felajánlás összegét csökkentheti" - közölte a Napi.hu-val Szöllősy Jenő, a magyar tulajdonú ICT Európa Holding adótanácsadója.

A cégeknek nehezebb lesz

A szakértő szerint a változás egyértelmű nyertesei a sportszervezetek és a filmes vállalkozások, amelyeknek likviditási előnyt jelent majd a havi felajánlás, szemben az eddigi, rendszerint év végi illetve májusi felajánlással (hamarabb és ütemesebben juthatnak majd hozzá a tao-pénzekhez). Ugyanakkor a megváltozott körülmények miatt lehet, hogy kevesebb taót utaló cég tudja majd elérni a 6,5-7,5 százalékos jóváírást.

A decemberi köztes időpont kiesése miatt "ezután az adóelőlegekből történt felajánlások kiegészítésére a várható adó 80 százalékáig már csak jellemzően a május végi végleges bevallásban lesz lehetőség, és ekkor már a felajánlott összeg csupán 2,16-2,5 százalékáig jár majd a jóváírás" - mondta Szöllősy.

A szakember emiatt úgy látja, hogy az adófelajánlást 2020-tól érdemes megtenni az aktuális adóelőleg esedékességét megelőző hónap utolsó napjáig. Igaz ugyan, hogy ennek az a kockázata, hogy a társaságok túlbecsülik az adóbefizetésüket, s ezzel a felajánlásukat, ám nem kell aggódniuk. A NAV rendszerei ugyanis kiszűrik, ha valaki nagyobb felajánlást tett, mint amekkora a tényleges befizetése, és ilyenkor a túlfutás mértékére egyszerűen nem írják jóvá a kedvezményt.

Idén a még esedékes szeptember-decemberi időszakban érdemes az adóelőlegek 50 százalékáig leszerződni és felajánlani a társasági adót, ezzel ugyanis, a kedvezményezett céltól függően 6,5-7,5 százalékos adójóváírás, adókedvezmény érhető el. Ezenfelül 2019-ben még dönthetnek úgy a vállalatok, hogy mégis élnek az adóelőleg-kiegészítéssel, amennyiben szeretnének a várható fizetendő adójuk 80 százalékáig további felajánlást tenni a nagyobb mértékű adójóváírás érdekében.