Tartósan alacsony marad a kamat - megjött az MT jegyzőkönyve

Egyhangúlag az alapkamat 1,35 százalékon való tartására szavaztak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagjai a testület legutóbbi, szeptember 22-i ülésén - derül ki a jegybank honlapján szerdán közzétett rövidített jegyzőkönyvből.
MTI-Eco, 2015. október 7. szerda, 14:25
Fotó: Napi.hu

A szeptemberi inflációs jelentés előrejelzésének ismeretében a monetáris tanács úgy ítélte meg, hogy az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartósan, a vártnál hosszabb ideig történő fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.

A monetáris tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság azonban továbbra is óvatos monetáris politikát indokol.

A monetáris tanács megítélése szerint a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az inflációs nyomás mérsékelt maradhat.  A szeptemberi Inflációs jelentés előrejelzésének ismeretében a testület úgy ítéli meg, hogy az alapkamat aktuális - 1,35 százalékos -  szintje és a laza monetáris kondíciók tartósan, a vártnál hosszabb horizonton történő fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.

A jegyzőkönyv szerint több tanácstag kiemelte, hogy a pénzpiaci hozamok alapján későbbre tolódott az első kamatemelés és az elemzők túlnyomó többsége 2016 végéig változatlan magyar alapkamatot vár a Fed esetleges kamatemelése mellett is. Mindez azt jelzi, hogy az előretekintő üzenet sikeres volt, ugyanis hatására hosszabb futamidőkön is csökkentek a hozamok, bár egyelőre nincsenek teljesen összhangban a tanács kamattartásra vonatkozó időhorizontjával - olvasható az MNB közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

halacska39, 2015.10.08 08:40

Érdekes lesz majd a globális kamatemelési ciklus kezdete.Először hüére gyengül a ft,majd az MNB beavatkozás hatására lehet majd menteni a forinthiteleseket.Reménykedjünk,hogy ne legyen túl intenzív a kamatmozgás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2015.10.08 08:10

Ennél lejjebb már nincs hova , csak felfelé (gödör alja)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html