Tavaly volt a hitelezési piac utolsó jó éve?

Míg a 2008-as év a hitelezési piacon is az októberben kirobbanó hitelválság miatt marad emlékezetes, az év első tíz hónapjának mérlege egyértelműen pozitív.
Napi Gazdaság Online, 2009. február 4. szerda, 14:37
Fotó:

Az Otthon Centrum Hitel Center szakértői szerint 2009-ben a 30 százalékos piaccsökkenés sem kizárt, bár egész éves tendenciát még nehéz jósolni. Jelenleg a rohamosan gyengülő forint jelent komoly fejtörést a pénzintézetek számára, hiszen a magas forintárfolyam a forintban nyilvántartott devizaalapú tőketartozás értékét is növeli.

2008-ban a hitelpiac jelentős felfutása mellett a hitelkihelyezések fele hitelközvetítőkön keresztül történt.

Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Centerét (OC HC) működtető HC Központ Kft ügyvezető igazgatója szerint az év második feléig nehéz lenne megjósolni a változásokat, még a bankok is egymásnak ellentmondó lépéseket tesznek. A szakember nem tart elképzelhetetlennek akár 30 százalékos hitelpiaci visszaesést sem. A bankok a 29 százalékos euróval, 40 százalékos svájci frankkal szembeni forintgyengülés okozta kockázatok ellen pótfedezet bevonásával, illetve előtörlesztéssel védekezhetnek.

Az OC HC 2008-ban 71 milliárd forintnyi hitelt közvetített, a 2007-ben kihelyezett 43 milliárd forinthoz képest. A legnagyobb volument, 85 százalékot az ingatlanvásárlási hitelek teszik ki, a szabad felhasználású jelzáloghitelek 8 százalékot, a vállalkozói hitelek pedig 5 százalékot jelentettek a teljes állományból, az ügyfelek 60 százaléka Budapesten kereste fel valamelyik Otthon Centrum Hitel Center irodát. A szabad felhasználású jelzáloghitelek növekedése nagyobb volt, mint a lakáscélú hiteleké.

A lakossági, lakáscélú hitelek állománya 2008. első 9 hónapjában az egy évvel korábbinál gyorsabban, 359 milliárd forinttal nőtt az MNB adatai alapján. 2008 során a forint alapú hitelek aránya lassuló csökkenést mutatott, a lakáscélú hitelek között a deviza alapon felvettek kerültek túlsúlyba. Az állomány igazán októberben ugrott meg, amikor a feltételek megváltoztatásának hírére többen előrehozták hitelfelvételi szándékukat, ráadásul a gyengülő forint is növelte az állomány értékét. Novemberben már a javuló forintárfolyam sem tudta ellensúlyozni a szigorúbb feltételek következtében visszaeső forgalmat, decemberben viszont már némi élénkülést és a devizahitelek 67 százalékos arányát tapasztalták.

HOZZÁSZÓLÁSOK