A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt előzetes adatai szerint júniusban az export 5,6, az import euróban számított értéke 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve, míg a forintértékek kétszámjegyű - rendre 17 és 14,1 százalékos - emelkedést mutattak.

Az első félévben az export és az import alig 0,2, illetve 0,9 százalékkal nőtt euróban számolva a múlt év azonos időszakához képest. A 3,588 milliárd eurónyi féléves kereskedelmi többlet 235 millióval kisebb a múlt évinél, annak ellenére, hogy a június havi szufficit 191 millió euróval 762 millióra nőtt.

Oszlay András, a Takarékbank makroelemzője szerint: az exportnövekedés mértéke meglepő, így a többlet az általuk vártnál 200 millió euróval kedvezőbben alakult, míg az import növekedési dinamikája a vártnak megfelelő lett.

A szakértő szerint a tavalyi 6,9 milliárd eurós szufficit idén is teljesíthető lesz, és az év második felében kedvezőbben alakulnak a cserearányok is.

Nyeste Orsolya, az Erste makroelemzője is kiemelte: mind az általuk vártnál, mind a piaci konszenzusnál jobb lett a júniusi többlet, amely elsősorban az export hónapok óta nem látott növekedésének köszönhető. 2012. első negyedévében a külkereskedelmi mérleg többlete még elmaradt a 2011 azonos időszakáétól, a második negyedéves azonban már nagyobb volt, és ha ez a tendencia fennmarad, akkor az idei többlet magasabb, körülbelül 7,5 milliárd euró is lehet.